Trimite e-mail | Printeaza
Economie
12.12.2007

Guvernul va propune prelungirea termenului de rambursare a creditului PL-480, acordat intreprinderilor zootehnice in anii 1994-95 de catre Guvernul SUA

Potrivit Serviciului de presa al Executivului, Guvernul va propune prelungirea termenului de rambursare a creditului PL-480, acordat intreprinderilor zootehnice in anii 1994-95 de catre Guvernul SUA. Conform propunerilor Executivului, intreprinderile zootehnice vor incepe rambursarea creditului din 2010.

In acest scop, Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare va promova prorogarea legii cu privire la masurile de redresare a situatiei economico-financiare a intreprinderilor zootehnice din anul 2003, care prevede inghetarea datoriilor si platilor aferente creditului PL 480 pina la 31 decembrie 2007. Termenul de inghetare a datoriilor se propune a fi prelungit cu inca doi ani.

Ministrul Agriculturii si Industriei Alimentare Anatolie Gorodenco a mentionat in cadrul unei sedinte de lucru convocate pe aceasta tema de premierul Tarlev, ca aces credit tehnic, fiind gestionat ineficient, a afectat grav ramura zootehnica din Moldova. In urma acestui credit majoritatea intreprinderilor zootehnice au ajuns in pragul falimentului.

Ministrul a specificat ca aplicarea legii a permis redresarea situatiei intreprinderilor din ramura, dar in conditiile secetei din anul curent, precedeata de embargoul la exportul productiei moldovenesti pe piata Rusiei, agentii economici nu vor fi in stare sa inceapa platile din 2008.

Prim-ministrul a sustinut oportunitatea prelungirii termenului de rambursare a datoriei si a cerut urgentarea promovarii acestei modificari.

Creditul PL 480 in marime de 29 mln de dolari a fost acordat de Guvernul SUA in anii 94-95. Pina in anul 2001 dobinzile si penalitatile au triplet suma datoriei. La moment, soldul datoriei constituie cca 73 mln de lei.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus