Trimite e-mail | Printeaza
Politic
12.12.2007

Opozitia din Republica Moldova protesteaza

Majoritatea comunistă din parlamentul de la Chişinău a adoptat recent legea care interzice persoanelor cu cetăţenie multiplă să deţină funcţii de stat sau să exercite sarcini publice, transmite RFI. În replică, opoziţia cere abrogarea legii pe motiv că aceasta încalcă flagrant drepturile omului.

După intrarea în vigoare a legii, persoanele cu multiplă sau dublă cetăţenie din Republica Moldova nu vor putea deveni şefi de stat, membri ai guvernului, preşedinţi de raion, primari, judecători, avocaţi, parlamentari, membri ai Comisiei Electorale Centrale şi ai Curţii de Conturi. La fel, nu vor putea lucra în poliţie, în administraţia Băncii Centrale şi la Vamă.

Potrivit legii, cei care deţin cetăţenia altor state şi ocupă prin numire una din aceste funcţii îşi pot păstra slujbele doar dacă în termen de şase luni iniţiază procedura de renunţare la alte cetăţenii. Persoanele alese în funcţii îşi pot păstra posturile până la viitoarele alegeri, iar persoanele care vor candida la funcţii elective vor fi obligate să prezinte dovezi de iniţiere a procedurii de renunţare la alte cetăţenii. Ministerul Dezvoltării Informaţionale şi Ministerul de Externe urmează să verifice dacă funcţionarii publici deţin sau nu cetăţenia altor state. Opozitia critică vehement noua lege şi spune că aceasta este îndreptată mai ales împotriva persoanelor care au şi cetăţenie română, astfel guvernarea comunistă încercând să îngrădească accesul la putere a persoanelor incomode. Opoziţia urmează să atace legea la Curtea Constituţională.

Sursa: Adevarul

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus