Trimite e-mail | Printeaza
Politic
11.12.2007

Mos Gerila a furat bradul democratilor din Chisinau

Tensiunile dintre Primăria Chişinăului, condusă de tânărul liberal Dorin Chirtoacă, şi administraţia centrală comunistă din Republica Moldova se apropie de punctul critic.

Poliţia a demontat în noaptea de duminică spre luni bradul instalat cu o zi înainte de Primărie în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău. Guvernul comunist anunţase anterior că pomul de Crăciun va fi inaugurat în aceeaşi locaţie nu de primarul Chişinăului, ci de către preşedintele Vladimir Voronin, dar abia pe 30 decembrie, astfel încât cei care sărbătoresc Crăciunul pe stil nou să nu se poată bucura de atmosfera de sărbătoare. Întreaga poveste de Crăciun, despre bradul şugubăţ care apare şi dispare, o aflăm în cele ce urmează de la corespondentul nostru din Chişinău, Vitalie Călugăreanu.

 

Dacă vreţi să vedeţi o ţară în care funcţionează perfect „legea junglei”, veniţi în Moldova! Deşi în Legea cu privire la administraţia publică locală scrie negru pe alb că Primăria este cea responsabilă de pregătirea oraşului de sărbătorile de iarnă, autorităţile centrale comuniste au făcut uz de forţa poliţiei ca să scape de bradul instalat de Primărie în centrul Chişinăului. Şi asta pentru că preşedintele Vladimir Voronin nu se poate împăca cu gândul că după ce comuniştii au pierdut, în vara acestui an, alegerile în Chişinău - nu va mai fi el cel care va inaugura pomul de Crăciun. Mai mult, în virtutea fobiei manifestate de Vladimir Voronin în ultima vreme faţă tot ce este românesc în Basarabia, Guvernul pe care şi l-a subordonat a decis ca anul acesta să instaleze bradul în centrul capitalei tocmai pe 30 decembrie, „pentru ca cei care sărbătoresc Crăciunul cu românii, adică pe stil nou, să nu se poată bucura de ambianţa de sărbătoare”. Şi încă nu e tot. Guvernul comunist a declarat zilele de 25 şi 26 decembrie zile lucrătoare.

 

Uite pomul, nu e pomul! 

 

Pomul de Crăciun, care urma să fie împodobit ieri, a fost demontat la miezul nopţii de duminică spre luni şi transferat în spatele Arcului de Triumf din Chişinău. Culmea, executorii l-au scurtat cu mai bine de un metru, pentru că, potrivit unor surse, acesta îl depăşea în înălţime pe cel care urmează a fi inaugurat de şeful statului pe 30 decembrie. Bradul instalat duminică de Primărie era păzit de trei tineri ai organizaţiei de tineret a Partidului Liberal. În acea noapte ei au fost ridicaţi de poliţie, deposedaţi de camerele video şi aparatele foto şi plimbaţi de poliţie două ore  prin oraş, timp în care „Moş Gerilă a desfăşurat operaţiunea magică”.

 

Iată filmul evenimentelor descris de străjerii bradului:

 

„La ora 00.00 eram în maşină aici pe piaţă şi ne uitam ce se întâmplă. Au venit vreo zece poliţişti îmbrăcaţi în civil, ne-au scos din maşină şi ne-au dus la plimbare. Ne-au luat telefoanele mobile, ne-au smuls din mână camerele... (...) Ajungem la o intersecţie şi-i întreb: Încotro – stânga, dreapta sau înainte? Mi-a spus că unde bate vântul încolo ne ducem. (...) Când ne-am întors bradul deja nu era. L-au mutat şi era cu un metru mai scurt. (...) După aceea am văzut că o maşină de la salubritate făcea deja curăţenie, că nu a rămas nici un ac de la brad pe-aici”.

 

A doua zi, în şedinţa Primăriei, primarul liberal Dorin Chirtoacă a încercat fără succes să afle cine a furat bradul. După cum era şi firesc, edilul i-a cerut explicaţii vicecomisarului oraşului Iacob Gumeniţă. S-a ales, însă, cu o ameninţare:

 

„Dacă mă priviţi în serios ca comisar adjunct general al municipilui Chişinău – toate întrebările acestea trebuie să fie coordonate şi cu poliţia. Însă dacă Dumneavoastră nu mă luaţi în serios, înseamnă că mâine-poimâine şi Primăria o s-o găsiţi pe malul Bâcului”.

 

Responsabilul de la Regia autosalubritate a confirmat că a primit indicaţii de la poliţie ca să cureţe piaţa:

„La 02.20 a fost sunat dispeceratul „Exdrupo” de la poliţie şi a fost dată comanda să fie salubrizată Piaţa Marii Adunări Naţionale după ce a fost scos bradul”.

 

Primarul Dorin Chirtoacă a reacţionat timid:

 

„Poliţia nu a respectat legea şi dispoziţia primarului şi a comis o faptă ilegală – a furat bradul”.

 

De fapt, poliţia l-a sfidat ieri pe primar inclusiv în faţa camerelor de luat vederi, atunci când edilul, însoţit de jurnalişti şi de o macara, a încercat să aducă pomul de Crăciun la locul lui. Poliţia rutieră a blocat, însă, macaraua:

 

„DORIN CHIRTOACA: - Dvs aţi solicitat dispoziţia potrivit căreia maşina are dreptul să intre aici... Poftim dispoziţia!

POLIŢIST: - Nu-i nici un brad în Piaţa Marii Adunări Naţionale... Luaţi automobilul de aici.

DORIN CHIRTOACĂ: - Acum încercaţi să mergeţi şi dacă o să vă oprească... nici eu nu sunt nebun, n-o să mergem până...”

 

Agentul de circulaţie, care, probabil, primise ordin la cel mai înalt nivel, s-a plasat în faţa macaralei exact ca partizanii în faţa ambrazurii duşmanului. La faţa locului a venit şeful poliţiei municipale care a spus clar:

 

„POLIŢIA: - În Piaţa Marii Adunări Naţionale va fi instalat bradul republican a sărbătorilor de Anul NOU şi Crăciun.

DORIN CHIRTOACA: - În baza căruia act normativ?

POLIŢIA: - În baza, vra-s-zică, adresării....”

DORIN CHIRTOACĂ: - Dvs executaţi Dispoziţia primarului?

POLIŢIA: - Domnu primar general, eu vă lămuresc Dumneavoastră!

DORIN CHIRTOACĂ: - Executaţi Dispoziţia sau nu?

POLIŢIA: - Nu execut dispoziţia Dumneavoastră!

DORIN CHIRTOACĂ: - Deci nu executaţi Dispoziţia?

POLIŢIA: - Nu execut!

 

Trecătorii care au urmărit întreaga scenă erau revoltaţi:

 

„Chiar să-mi dicteze când să fac sărbătoarea… Dacă toată lumea a instalat brazii de la 1 decembrie… Mi se pare că deja s-a luat sufletul la poporul acesta. Chiar aşa batjocoră… (…) Să-l lăsăm în pace pe Moş Crăciun! El dimpotrivă – ne face cadouri şi nu ni le ia înapoi”.

 

Ca să-l facă pe primarul de Chişinău să renunţe la ideea instalării bradului înainte de Crăciunul pe stil nou, comuniştii i-au creat probleme de alt ordin. SA „Termocom” (administrată de membri ai Partidului Comuniştilor) a sistat, începând de ieri, livrarea apei cale în tot oraşul, inclusiv în grădiniţe şi spitale, iar de mâine a ameninţat că va întrerupe şi livrarea căldurii.

 

Sursa: Deutsche Welle

Vitalie Călugăreanu

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus