Trimite e-mail | Printeaza
Politic
11.12.2007

Moldova se apropie de indeplinirea conditiilor pentru sistarea monitorizarii Consiliului Europei?

Director general pentru Afaceri Politice a Consiliului Europei, Louis Laurens, care cumulează şi funcţia de responsabil de relaţiile cu Uniunea Europeană, a acordat o atenţie sporită progreselor înregistrate de Republica Moldova în desfăşurarea reformelor democratice, menţionând că Moldova se apropie de îndeplinirea condiţiilor pentru sistarea monitorizării.

În cadrul unei întrevederi avute, marţi, la Chişinău cu ministrul Afacerior Extene şi Integrării Europene al Moldova Andrei Stratan, reprezentantul Consiliului Europei a salutat eforturile întreprinse de autorităţile Moldovei în vederea deschiderii Institutului Naţional al Justiţiei, la inaugurarea căruia a participat Secretarul General al Consiliului Europei domnul Terry Davis. Un interes particular a fost atribuit perfecţionării cadrului juridic, precum şi reintegrării ţării.

În aceeaşi zi, Louis Laurens a avut o întrevedere cu preşedintele legislativului moldovan Marian Lupu, care a menţionat că Parlamentul Moldovei a îndeplinit practic în totalitate angajamentele asumate faţă de Consiliul Europei, cu excepţia a două documente: proiectul Legii cu privire la partidele politice şi proiectul Codului Educaţiei.Potrivit lui, forul legislativ va examina în lectură finală proiectul legii cu privire la partidele politice până la finele sesiunii curente, iar ulterior Legislativul va elabora un raport privind modul în care au fost implementate de către parlamentarii moldoveni recomandările conţinute în expertiza experţilor europeni şi care va fi expediat forului de la Strasbourg. Marian Lupu a menţionat că prevederile legii respective, care vor conţine mecanisme transparente de finanţare a partidelor politice, vor intra în vigoare după alegerile parlamentare din 2009.   

Pe parcursul sesiunii de primăvară – vară 2008, parlamentarii vor iniţia o serie de amendamente la Codul Electoral în vederea alinierii legislaţiei electorale naţionale la recomandările Comisiei de la Veneţia, OSCE şi Comisiei Electorale Centrale elaborate în urma alegerilor locale din anul curent. 

În acelaşi timp, Lupu a comunicat faptul că la începutul sesiunii de primăvară 2008 Parlamentul va examina proiectul Codului Educaţiei şi proiectul de lege privind finanţele publice locale, care, după aprobare în lectura întâia, vor fi trimise spre expertizare Consiliului Europei. Totodată, pe parcursul anului 2008 Parlamentul va desfăşura o serie de audieri, inclusiv în plenul Legislativului, privind modul de implementare a legilor ce vizează cele mai importante sectoare ale societăţii: justiţia, drepturile omului etc.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus