Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2007-12-11/3373-3373.html
Data: Dec 11, 2007 (10:05)

Ministrul industriei si infrastructurii va participa la reuniunea miniştrilor energeticii din cadrul Comunitatii Energetice din Europa de Sud-est

Potrivit unui comunicat de presa, Vladimir Antosii, ministrul industriei şi infrastructurii, va participa la reuniunea miniştrilor energeticii din cadrul Comunităţii Energetice din Europa de Sud-est, care va avea loc pe 18 decembrie, la Belgrad, Republica Serbia. Se preconizează  întrevederea  bilaterală cu Comisarul European pentru Energetică,  Andris Piebalgs,  în cadrul căreia se va aborda problema privind diversificarea surselor şi căilor de aprovizionare a Republicii Moldova cu resurse energetice, astfel fiind pusă în discuţie chestiunea privind conectarea sistemului naţional de gaze naturale la Gazoductul european de alternativă NABUCCO, care va fi dat în exploatare pînă în a.2012. Mai mult ca atît, va fi abordată şi chestiunea privind acceptarea Republicii Moldova în Comunitatea Energetică din Europa de Sud-Est şi aderarea la UCTE ca membru cu drepturi depline.

Republica Moldova, din  17 decembrie 2006, deţine statutul de observator la Tratatul dat, însă pe 19 ianuarie 2007 ţara noastră a depus cererea oficială de obţinere a statutului de membru cu drepturi depline. Este de menţionat, că  Moldova a realizat progrese constante şi substanţiale în ceea ce priveşte activitatea de aproximare în sectorul energetic cu cerinţele Tratatului Comunităţii Energetice. Astfel, consultanţi externi au lucrat în comun cu experţii locali şi Ministerul Industriei şi  Infrastructurii la identificarea discrepanţelor legislative cu acquis-ul comunitar şi domeniile ţintă pentru armonizarea, redefinirea Strategiei Energetice pînă în anul 2020; elaborarea proiectelor de legislaţie primară în sectorul electroenergetic şi al gazelor naturale şi transpunerea Directivelor 2003/54/EC şi 2003/55/EC şi adoptarea unei legi noi privind sursele regenerabile de energie în conformitate cu Directiva 2001/77/EC; şi elaborarea unui plan de acţiuni în vederea alinierii depline a ţării la legislaţia energetică a UE. Aceste activităţi au fost facilitate în mare măsură de finanţarea din partea UE şi, într-o măsura mai mică, din partea Băncii Mondiale. 

În luna septembrie 2008 Republica Moldova, în calitatea sa de Preşedinte în exerciţiu, la Iniţiativa Central Europeană (ICE), preconizează organizarea Conferinţei Internaţionale pe probleme energetice. Republica Moldova a preluat Preşedinţia ICE în cadrul Summit-ului Prim-miniştrilor ICE, care a avut loc la Sofia, pe data de 27 noiembrie 2007. Republica Moldova a devenit membru al Iniţiativei Central Europene în 1996. În ultimii 10 ani, Moldova s-a implicat activ în procesul de cooperare regională în Europa Centrală şi de Sud-Est, participînd la majoritatea iniţiativelor, proceselor şi organizaţiilor regionale, devenind astfel un partener sigur în realizarea obiectivelor regionale.