Trimite e-mail | Printeaza
Politic
10.12.2007

Federatia Internationala Helsinki pentru drepturile omului si-a sistat activitatea

Despre aceasta a anunţat fostul preşedinte al Federaţiei Internaţionale Helsinki, Ulrich Fischer, într-un comunicat din la 7 decembrie curent. El a informat că la 27 noiembrie 2007, în calitate de preşedinte al organzaţiei a fost nevoit să depună o cerere de faliment la Curtea Comercială de la Viena pentru a începe procedura de insolvabilitate a Federaţiei Internaţionale Helsnki. Potrivit lui, aceasta este consecinţa unei grave crize financiare cauzate de o crimă economică. Fostul manager se află în arest preventiv după ce a mărturisit că, pe parcursul mai multor ani de zile, a deturnat fonduri majore.

Drept rezultat, din 27 noiembrie 2007, FIH este un ONG în poces de lichidare. Oficiul acesteia va fi închis, iar organizaţia nu va mai putea implementa proiecte, organiza advocacy în domeniul drepturilor omului, nu va putea face declraraţii sau face rapoarte. La 30 ianuarie, lichidatorul va prezenta rezultatele finale Curţii Comerciale care va lua decizia referitor la lichidarea finală a organizaţiei.  Anterior, Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova (CHDOM) a fost exclus din Federaţia  Internaţională Helsinki. Decizia a fost luată la 18 noiembrie 2007, în cadrul Aunării Generale a Federaţiei Internaţionale Helsinki, în legătură cu faptul că filiala sa din Moldova a dicreditat imaginea Federaţiei. La începutul anului 2006 Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor omului Comitetul Helsinki din Suedia a încetat finanţarea filialei din Moldova, aceasta fiind implicată în 2005 într-un scandal legat de unele presupuse nereguli financiare constatate în activitatea organizaţiei. Preşedintele acestei CHDO, Ştefan Uratu, a fost acuzat de tentativă de dare de mită.

Federaţia Internaţională Helsinki se confrunta cu probleme financiare grave în urma unei fraude de proporţii. Un fost director financiar al Federaţiei Internaţionale Helsinki pentru drepturile omului (IHF) a recunoscut că a comis fraude şi a efectuat retrageri neautorizate de fonduri, în valoare de circa 1,2 milioane de euro timp de mai mulţi ani. Fostul director a fost arestat de poliţia austriacă la Viena, unde se află sediul central al IHF. Directorul executiv, trezorierul şi întregul comitet executiv al federaţiei au demisionat pe fondul acestui scandal. „Nu ştiu dacă federaţia îşi poate continua operaţiunile”, a declarat preşedintele IHF, Ulrich Fischer, la Adunarea Generală a federaţiei, la Helsinki. El a precizat că Adunarea urmează să fie informată cu privire la evenimente. Suma deturnată, de 1,2 milioane de euro, este echivalentă cu bugetul pe un an al IHF.

Unul dintre scopurile principale ale Mişcării Internaţionale Helsinki era promovarea drepturilor omului, valorilor demoratice şi supremaţiei legii în statele membre ale OSCE în cooperare cu instituţiile internaţionale relevante.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus