Trimite e-mail | Printeaza
Politic
10.12.2007

Miting de protest la Chisinau impotriva sistarii transmiterii TVR1 pe teritoriul Moldovei

De Ziua Mondiala a Drepturilor Omului, la 10 decembrie Uniunea Jurnaliştilor din Moldova a organizat un protest împotriva deciziei de sistare a transmiterii TVR 1 pe teritoriul Moldovei.

Protestul s-a desfăşurat în Scuarul Teatrului de Operă şi Balet. Numeroşi jurnalişti, mebri ai organizaţiilor neguvernamentale, politicieni etc şi-au exprimat dezacordul în legătură cu sistarea transmiterii TVR 1 pe teritoriul Moldovei. Participantii au adoptat o declaraţie comună în care califică drept un atac direct la  interesul public decizia CCA de retragere a licenţei de emisie a canalului TVR 1 pe teritoriul Republicii Moldova. Ei au cerut anularea deciziilor ilegale ale CCA şi repunerea imediată în drepturi a postului de televiziune TVR 1. Totodată, participanţii au solicitat şi aplicarea legii în privinţa Companiei publice Teleradio-Moldova şi tragerea la răspundere a funcţionarilor care tergiversează de ani de zile executarea legii.

Vă prezentam textul integral al declaraţiei:

"Participantii la mitingul de protest din capitala republicii Moldova, orasul Chisinau, condamna hotararea Consiliului Coordonator al Audiovizualului de a retrage licenta de emisie pe Reteua a 2-a de stat a postului de televiziune din Romania TVR 1.

Participantii la miting tin sa aminteasca cetatenilor Republicii Moldova, dar si autoritatilor statului: 1. ca decizia de a retransmite pe teritoriul Republicii Moldova a postului public al Romaniei a fost luata la cererile insistente ale majoritatii populatiei Republicii Moldova si se bazeaza pe doua Hotarari ale Parlamentului Republicii Moldova luate in anii 1992 si 1999;

2. ca decizia de a retragere a licentei de emisie a canalului TVR 1 pe teritoriul Republicii Moldova a fost luata de Consiliul Coordonator al Audiovizualului in septembrie 2007 in baza unui fals si constituie un atac direct la interesul public;

3. ca abuzul si faradelegea impotriva postului TVR 1 se inscriu in sirul de ilegalitati pe care autoritatile statului le comit cu scopul de a stramtora din ce in ce mai mult spatiul public de dezbateri, pentru a limita la minimum sursele de informare, pentru a elimina pluralismul de opinii si libertatea de exprimare a cetatenilor.

Noi, participantii la miting, adunati in semn de protest fata politica de anti-presa, antidemocratica, si profund anti-europeana a guvernarii comuniste, cerem:

1. anularea neintarziata a deciziilor ilegale ale CCA si repunerea imediata in drepturi a postului de televiziune TVR 1.

2. aplicarea neintarziata a legii in privinta Companiei publice Teleradio-Moldova si tragerea la raspundere a functionarilor care tergiverseaza de ani de zile executarea legii.

3. elaborarea unei conceptii nationale in domeniul protejarii si promovarii presei independente, drept conditie indispensabila a dezvoltarii democratice a statului.

Chisinau, 10 decembrie 2007"   

AUDIO pe acesta tema: Chişinău: jurnaliştii cer în stradă dreptul de a recepţiona TVR

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus