Trimite e-mail | Printeaza
Politic
08.12.2007

Voronin: Romania incearca sa submineze independenta R. Moldova

Preşedintele moldovean Vladimir Voronin, care a efectuat săptămâna trecută o vizită la Bruxelles, a acuzat România că încearcă să submineze independenţa Republicii Moldova, nerecunoscând identitatea naţională a cetăţenilor săi şi limba moldovenească relatează Financial Times, în ediţia electronică.

Într-un articol intitulat "Moldovenii, suspicioşi faţă de intenţiile vecinilor săi mai mari", cotidianul britanic subliniază că Republica Moldova este vulnerabilă la presiuni atât din partea Rusiei, cu care se învecinează la est, cât şi din partea României, situată la graniţa de vest.

În timpul vizitei sale la Bruxelles, Voronin a denunţat încercările României de a submina independenţa Republicii Moldova, scrie cotidianul britanic. "România nu recunoaşte identitatea noastră naţională. Nu recunoaşte etnia şi limba moldovenească. Pentru ei, nu există o istorie moldovenească", a declarat Voronin pentru Financial Times."Relaţiile noastre cu România sunt dificile în prezent. Înţelegem că România este membru UE şi NATO şi nu ne permitem să facem atacuri politice la adresa României. Dar am discutat acest lucru cu prietenii noştri europeni. Mai mult decât atât, vom trimite un mesaj liderilor din toate statele membre UE în următoarele zile, pentru a le explica situaţia", a adăugat preşedintele moldovean.

Principala problemă a relaţiilor dintre România şi Moldova este identitatea moldovenească, subliniază Financial Times, adăugând că mulţi români şi experţi străini consideră că nu există practic nici o diferenţă între limba şi cultura moldovenească şi cea română. Mai mult, menţionează publicaţia britanică, CIA descrie limba moldovenească ca fiind "practic aceeaşi cu limba română", iar Republica Moldova o ţară locuită în proporţie de 78,2 la sută de "moldoveni/români". Această situaţie dovedeşte dificultatea de a decide dacă moldovenii sunt o naţionalitate distinctă de români.

În viziunea lui Voronin, România a mers dincolo de limitele acceptabile săptămâna trecută, când ambasadorul său la Chişinău a declarat că Bucureştiul nu va semna un tratat de recunoaştere a actualelor frontiere româno-moldoveneşti, stabilite prin acordul din 1947, cu Uniunea Sovietică. Implicaţiile acestei situaţii pentru liderii moldoveni constau în faptul că România ar putea emite pretenţii, la un moment dat, asupra teritoriului moldovenesc.

Întrebat însă dacă România ar putea într-o zi să absoarbă Republica Moldova, Voronin a declarat: "Nici o ţară nu s-a unit cu alta după ce a intrat în UE. Nu se poate face acest lucru. Republica Moldova există de 650 de ani şi va exista pentru alţi 6.500".

Sursa: MEDIAFAX

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus