Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2007-12-07/3343-3343.html
Data: Dec 7, 2007 (21:09)

Pentru anul 2008 Moldova şi Rusia preconizeaza sa realizeze un proiect comun de control al pasapoartelor cu date biometrice

Ministerul Dezvoltării Informaţionale (MDI) şi Ministerul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor din Federaţia Rusă vor implementa un proiect-pilot comun de schimb informaţional protejat între sistemele de control al paşapoartelor şi vizelor de tip nou la punctele de frontieră de la aeroporturi.

Proiectul va demara pe 1 ianuarie 2008, cu o durată de o lună, şi va fi pus în aplicare la Aeroportul Internaţional "Chisinau" şi Aeroportul "Domodedovo" din regiunea Moscova.

Corneliu Jaloba, şef de Direcţie la MDI, a menţionat că proiectul prevede citirea în timp real a amprentelor digitale şi a fotografiei imaginei feţei, confruntarea lor cu datele din paşaport şi verificarea ulterioară a acestora cu bazele centrale de date ale celor două state.

Proiectul este primul de acest gen din spaţiul CSI şi corespunde standardelor aplicate de UE, iniţiativa fiind aprobată la o şedintă a Consiliului Coordonator al statelor-membre ale CSI pentru informatizare pe lînga Comunitatea Regionala in domeniul Comunicatiilor (CRC) in luna noiembrie 2007.

Proiectul va contribui la asigurarea unei securităţi mai înalte a documentelor de calatorie şi, nemijlocit, la contracararea terorismului şi crimelor transfrontaliere.

Rusia a emis pîna in prezent 100 mii de paşapoarte de tip nou. Moldova se află in stadiul final de perfectare a 5 mii de paşapoarte de tip nou, cu incepere de la 1 ianuarie 2008. Costul viitorului paşaport moldovenesc de tip nou, ce poate fi obţinut la dorinţa şi a cărui valabilitate este de 10 ani, urmează să fie stabilit curînd la nivel oficial.

Proiectul dat urmează a fi aprobat la una din şedinţele viitoare ale Guvernului.