Trimite e-mail | Printeaza
Politic
06.12.2007

UE va oferi Moldovei mai multe posibilitati de emigrare legala in UE

UE va oferi Moldovei mai multe posibilitati de emigrare legala in UE

Executivul Uniunii Europene a cerut statelor membre să facă mai mult pentru îmbunătăţirea relaţiilor comerciale cu ţările din noua vecinătate şi să faciliteze accesul muncitorilor migranţi din aceste ţări pe piaţa europeană a muncii. Benita Ferrero-Waldner, comisarul european pentru relaţii externe, a spus că un nou program pilot elaborat de Comisia Europeană va oferi cetăţenilor din ţări ca Moldova şi Insulele Capul Verde mai multe posibilităţi de emigrare legală în ţările Uniunii şi va diminua migraţia ilegală, relatează presa română, cu referinţă la AFP.

Miniştrii de Interne din UE au aprobat, joi, demararea de negocieri pentru încheierea de „parteneriate de mobilitate” cu cele două state voluntare.

În schimbul eforturilor lor pentru combaterea imigraţiei ilegale, li se va oferi, pentru anumite categorii de cetăţeni, un acces facilitat la pieţele de lucru din anumite state membre interesate, în condiţii ce rămân de definit.

În spiritul Comisiei Europene, este vorba despre încurajarea unei „imigratii de circulaţie”. Dacă imigrantul revine în ţara sa aşa cum s-a convenit, dupa o şedere în UE, el va beneficia atunci de facilităţi pentru a reveni în statul membru în care a stat şi a lucrat.

Comisia vrea să se inspire din acorduri existente la nivel bilateral, ca cele recent încheiate de Franţa şi Spania cu Senegalul.

Republica Moldova şi Insulele Capul Verde au fost alese pentru acest proiect-pilot pentru că sunt două state mici ce reprezintă puncte de plecare şi de tranzit pentru imigraţia ilegală.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus