Trimite e-mail | Printeaza
Politic
06.12.2007

Voronin a acuzat Romania la Bruxelles de agresiune permanenta

Preşedintele Republicii Moldova a acuzat, joi, România de "agresiune permanentă" faţă de ţara sa şi a declarat că îşi va prezenta nemulţumirile într-un mesaj adresat liderilor UE, menit să pună capăt disputei îndelungate dintre cei doi vecini, relatează Reuters.

Vladimir Voronin a declarat că Bucureştiul nu a recunoscut corespunzător statalitatea Republicii Moldova şi încearcă să o submineze atrăgând studenţii în universităţile din România, preoţii spre bisericile sale şi oferind rapid paşapoarte româneşti cetăţenilor moldoveni.

"În următoarele zile voi transmite un mesaj preşedinţilor şi premierilor din UE, în care le voi explica situaţia dintre un stat membru UE şi un stat vecin cu UE", a declarat Voronin jurnaliştilor, la Bruxelles."Am sperat că problemele vor dispărea odată cu aderarea României la UE", a spus el. "Însă acum vedem că am greşit - din contră, simţim o şi mai mare agresiune permanentă din partea României", a subliniat Voronin, notând că oficialii UE cu care a discutat chestiunea la Bruxelles şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu această situaţie. Liderii UE vor participa la un summit la Bruxelles la 14 decembrie.

Ambasadorul român în Republica Moldova a declarat săptămâna trecută că Bucureştiul nu poate semna tratatul bilateral de frontieră pentru că Moldova insistă să introducă o referire la tratatul din 1947 de la Paris care a trasat graniţele din perioada sovietică, într-o perioadă în care România era "un stat învins şi ocupat". Acest lucru a contribuit la "un fals istoric" prin aprobarea alipirii de către URSS în 1940  a regiunii româneşti, a declarat Filip Teodorescu.

Voronin a spus că Teodorescu a explicat după aceea că remarcile sale au fost făcute "nu în calitate de ambasador, ci în calitate de istoric". "Am tratat această chestiune cu mult calm şi credem că ar trebui tratată acum de UE", a spus el.

Voronin s-a întâlnit cu mai mulţi oficiali din UE şi NATO la Bruxelles, printre care comisarul pentru relaţii externe, Benita Ferrero-Waldner. Purtătorul ei de cuvânt a spus că această chestiune a fost abordată şi că oficialul european a luat notă de comentariile lui Voronin.

Majoritatea celor patru milioane de locuitori ai Republicii Moldova împărtăşesc un trecut cultural comun cu România, iar limba oficială a ţării, limba moldoveneasca, este identică cu româna, precizează Reuters. Mare parte a fostului stat sovietic a făcut parte din marea Românie înainte de 1940, deşi rezidenţii au legături îndelungate cu Rusia. Preşedintele român Traian Băsescu a sugerat că moldovenii nu sunt altceva decât etnici români.

Sursa: NewsIn

Editor Andreea Simionescu

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus