Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2007-12-06/3323-3323.html
Data: Dec 6, 2007 (23:28)

Kosaciov: Rusia si-ar putea spori prezenta militara dupa suspendarea participarii la CFE

Rusia şi-ar putea spori prezenţa militară în apropierea graniţelor vestice după suspendarea participării sale la Tratatul privind Forţele Convenţionale în Europa /CFE/, începând de săptămâna viitoare, a declarat joi Konstantin Kosaciov, preşedintele comisiei pentru relaţii externe din Duma de Stat, transmite Reuters.

Potrivit lui Kosaciov, Rusia nu va începe să îşi crească prezenţa militară după 12 decembrie, data la care intră în vigoare moratoriul instituit de Moscova, însă va replica dacă NATO va creşte nivelul armamentelor în Europa de Est.

”Este posibil în viitor, nimeni nu exclude acest lucru, ca, dacă situaţia va evolua conform celui mai rău scenariu, să existe o revizuire a anumitor niveluri de armamente”, a declarat parlamentarul rus într-o conferinţă de presă.

”Vom urmări cu foarte mare atenţie acţiunile partenerilor noştri. Dacă acestea implică o creştere semnificativă a nivelului armamentelor în apropierea frontierelor noastre, vom răspunde în mod corespunzător. Dar nu înainte”, a subliniat Kosaciov, un apropiat al Kremlinului şi despre care se crede că îşi va păstra funcţia în noul parlament.

În aceeaşi conferinţă de presă, un alt oficial rus, Anatoli Antonov, responsabil pe probleme de securitate şi dezarmare în Ministerul de Externe de la Moscova, a subliniat că scopul Rusiei nu este să ameninţe Europa, ci să stabilească un dialog care să se finalizeze printr-un tratat mai eficient.

”Nu anunţăm moratoriul pentru a ne întări armata chiar acum. Spunem că, în viitor, totul va depinde de o reacţie adecvată a partenerilor noştri” din NATO, a adăugat oficialul rus.