Trimite e-mail | Printeaza
Politic
06.12.2007

Comentariul Serviciului de presa al MAEIE pe marginea afirmatiilor ministrului de externe rus Serghei Lavrov in presa germana

Comentariul Serviciului de presa al MAEIE pe marginea afirmatiilor ministrului de externe rus Serghei Lavrov in presa germana

Va prezentam integral comentariul Serviciului de presa al MAEIE: "Cu referinţă la afirmaţiile ministrului rus de externe Serghei Lavrov într-un interviu recent acordat ziarului german „Frankfurter Allgemeine Zeitung” privind pretinsa îndeplinire de către Federaţia Rusă a angajamentelor de la Istanbul în contextul Tratatului cu privire la Forţele Armate Convenţionale în Europa, Serviciului de presă al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova ţine să precizeze că prin adoptarea la Istanbul în 1999 a Actului Final al Tratatului FACE Adaptat şi a Declaraţiei Finale a Summit-ului OSCE, Federaţia Rusă s-a angajat să-şi retragă forţele armate convenţionale de pe teritoriul Republicii Moldova până la sfârşitul anului 2001 şi să-şi retragă complet prezenţa militară de pe teritoriul Moldovei către sfârşitul anului 2002.

Către sfârşitul anului 2001, Federaţia Rusă şi-a retras doar parţial forţele armate convenţionale de pe teritoriul Moldovei şi anume, armamentul limitat de Tratat. Celelalte două componente ale forţelor armate convenţionale, adică circa 20 mii tone de muniţii şi peste 1000 de militari continuă să fie prezente pe teritoriul Republicii Moldova până în momentul de faţă. De asemenea, persistă problema Echipamentelor Limitate de Tratat Necontabilizate, transmise de către Federaţia Rusă în mod ilegal regimului anticonstituţional de la Tiraspol. Acestea includ tancuri, vehicule blindate de luptă, piese de artilerie, precum şi helicoptere. Prin menţinerea pe teritoriul Republicii Moldova a acestei prezenţe militare, Federaţia Rusă încalcă în mod flagrant şi principiul acordului statului gazdă necesar pentru staţionarea trupelor străine, prevăzut în Articolul IV al Tratatului FACE.

În acest context, se relevă ca fiind inconsistentă şi o altă teză reluată propagandistic de unii oficiali ai Federaţiei Ruse, conform căreia Acordul semnat la Moscova la 21 iulie 1992 ar servi drept bază legală a prezenţei militare ruseşti în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Serviciul de presă reaminteşte că acest acord fiind unul de încetare a focului, nu reprezintă un document pertinent care reglementează prezenţa militară a Federaţiei Ruse pe teritoriul Republicii Moldova. Totodată, în conformitate cu documentele adoptate la Istanbul, Federaţia Rusă trebuie să-şi retragă prezenţa militară în mod necondiţionat, ordonat şi complet. Astfel, conexiunea pe care o fac oficialii ruşi între procesul de retragere a forţelor militare ruse şi procesul de soluţionare politică a problemei transnistrene este neîntemeiată. Soluţia problemei transnistrene, care are ca scop determinarea statutului legal al regiunii transnistrene în baza suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, trebuie identificată în formatul „5+2”. În calitate de stat neutru, Republica Moldova va insista ca toţi actorii implicaţi să se angajeze activ în discuţii privind transformarea aşa-zisei operaţiuni de menţinere a păcii într-o misiune multinaţională civilă cu mandat internaţional.

De menţionat şi faptul că în expunerile în presă ministrul de externe al Rusiei face uz de sintagma „pacificatorii ruşi”, care nu reflectă adecvat conţinutul şi sensul Acordului de încetare a focului din 1992. Astfel, în termenii acestui acord, părţile introduc în zona de conflict „contingente militare” şi nu „forţe de menţinere a păcii” după cum preferă să spună oficialii ruşi. Este regretabil că prin speculaţii terminologice, Federaţia Rusă încearcă să impună opiniei publice teze false pentru a-şi justifica neîndeplinirea obligaţiilor internaţionale.

Serviciul de presă al MAEIE subliniază că toate aceste elemente au fost expuse în cadrul reuniunii ministeriale OSCE de la Madrid."

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus