Trimite e-mail | Printeaza
Politic
06.12.2007

Comisia Europeana va examina posibilitatile de includere a Moldovei in proiectul Nabucco

Despre aceasta a declarat Comisarul European pentru Energie Andris Piebalgs în cadrul întrevederii la Bruxelles cu preşedintele moldovean Vladimir Voronin. Comisarul european a menţionat existenţa unei dinamici pozitive în direcţia implementării Proiectului Nabucco de transportare a gazelor naturale dinspre Marea Caspică spre Europa. El a precizat că recent Comisia Europeană a desemnat un coordonator pentru acest proiect, care ar putea efectua o vizită în Republica Moldova pentru examinarea posibilităţilor de includere a Moldovei în proiectul Nabucco.

Comisarul European pentru Energie a dat o apreciere înaltă relaţiilor de cooperare stabilite între Republica Moldova şi Uniunea Europeană în domeniul energetic. Andris Piebalgs a remarcat importanţa elaborării Strategiei Energetice a Republicii Moldova pînă în anul 2020, anunţând despre disponibilitatea Comisiei Europene de a susţine autorităţile moldoveneşti în procesul de implementare a acestui document de importanţă strategică. În acest scop, un grup de experţi din cadrul Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energetică urmează să efectueze o vizită de documentare la Bruxelles, în cursul căreia specialiştii agenţiei vor avea posibilitatea să se informeze asupra oportunităţilor de sprijinire de către CE a procesului de realizare a Strategiei Energetice a Republicii Moldova.

În altă ordine de idei, Andris Piebalgs a spus că Comisia Europeană întotdeauna a susţinut participarea ţării noastre la Tratatul Comunităţii Energetice din Europa de Sud-Est, menţionînd că în timpul apropiat urmează să demareze consultările tehnice privind evaluarea posibilităţilor şi capacităţilor Republicii Moldova de a prelua prevederile tratatului. Andris Piebalgs a specificat că adoptarea Strategiei Energetice a Republicii Moldova este un început bun al procesului de aderare a ţării noastre la tratatul în cauză.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus