Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2007-12-05/3298-3298.html
Data: Dec 5, 2007 (22:51)

Audieri publice cu privire la asigurarea drepturilor femeii

Potrivit unui comunicat al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, astazi, Comisia pentru drepturile omului in parteneriat cu proiectul PNUD „Sustinere in implementarea Planului National de actiuni in domeniul drepturilor omului (PNADO)” a desfasurat audieri publice privind realizarea capitolului 11 din PNADO – „Asigurarea drepturilor femeii”.

In cadrul audierilor a fost facut public un studiu de evaluare a implementarii prevederilor acestui capitol care vizeaza promovarea egalitatii de sanse pentru barbati si femei, eliminarea atitudinii sexiste si discriminatorii, a portretizarilor stereotip ale femeilor si barbatilor, asigurarea de sanse egale pe piata muncii, precum si prevenirea si combaterea violentei domestice etc.

Studiul constata ca in pofida adoptarii Legii cu privire la asigurarea egalitatii de sanse intre femei si barbati, exista anumite impedimente in realizarea de jure a acesteia cum ar fi: lipsa cotei de reprezentativitate pentru femei in organele decizionale, absenta ombudsperson-ului pentru egalitatea de gen, lipsa unui mecanism de inaintare, examinare si sanctionare a plingerilor privind discriminarea in baza de gen. Acesta mai releva ca au fost realizate actiuni sesizabile privind prevenirea si combaterea violentei domestice de catre autoritatile publice si societatea civila cum ar fi elaborarea proiectului de Lege cu privire prevenirea si combaterea violentei in familie, instruirea specialistilor in domeniu, crearea directiei specializate privind oportunitati egale si prevenirea violentei in cadrul Ministerului Protectiei Sociale, Familiei si Copilului, organizarea campaniilor de sensibilizare privind diminuarea fenomenului, etc. Cu toate acestea, majoritatea populatiei continua sa trateze violenta in familie drept domeniu privat si nu o incalcare a drepturilor omului. In ultimii 6 ani in Moldova au avut loc 348 omoruri si 317 vatamari corporale grave in familii, marea majoritate a victimelor fiind femei. In opinia expertilor, faptul ca Legea cu privire la prevenirea si combaterea violentei in familie nu a intrat inca in vigoare, impiedica combaterea eficienta a violentei domestice.

Studiul face recomandari pentru imbunatatirea situatiei prin armonizarea legislatiei nationale cu cea internationala si europeana in domeniu, promovarea urgenta a proiectului de Lege cu privire la prevenirea si combaterea violentei in familie, intarirea capacitatii institutionale, respectarea principiului egalitatii de sanse intre femei si barbati in promovarea profesionala, insertia pe piata muncii, prevenirea hartuirii sexuale, abordarea integratoare a perspectivei de gen in programarea, elaborarea, implementarea si evaluarea tuturor politicilor publice etc. In opinia consultantilor, realizarea masurilor propuse va contribui la realizarea de catre tara noastra a unuia din Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului - promovarea egalitatii de gen si abilitarea femeilor. Recomandarile consultantilor vizeaza direct atit autoritatile responsabile de executarea prevederilor capitolului respectiv din PNADO, precum si autoritatile locale, organele de drept, sistemul judecatoresc, ONG-urile de profil si mass-media.

Studiul, realizat de consultantii nationali, cu sprijinul Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare in Moldova, a cuprins evaluarea prevederilor documentelor, rapoartelor nationale si internationale cu privire la egalitatea de gen, legislatiei nationale, europene si internationale, proiectelor implementate si bunelor practici in domeniu fiind intervievate doua categorii de surse: autoritati publice responsabile de executarea activitatilor vizate in PNADO si organizatiile non-guvernamentale si internationale de profil.

La sedinta au participat deputatii Comisiei pentru drepturile omului, Comisiei pentru Protectie sociala, sanatate si familie, reprezentanti ai Guvernului, precum si lideri ai sindicatelor, organizatiilor neguvernamentale din tara profilate pe domeniul drepturilor femeii si a egalitatii de gen, reprezentanti ai organismelor internationale si ai comunitatii donatorilor.