Trimite e-mail | Printeaza
Politic
04.12.2007

Ambasadorul Filip Teodorescu a fost convocat la MAE de la Chişinău pentru declaraţiile despre Tratat

Ambasadorul Filip Teodorescu a fost convocat la MAE de la Chişinău pentru declaraţiile despre Tratat

Ambasadorul României la Chişinău, Filip Teodorescu, a fost convocat luni la Ministerul de Externe al Republicii Moldova pentru a i se atrage atenţia asupra comentariilor făcute în legătură cu revizuirea prevederilor Tratatului de la Paris, informează corespondentul NewsIn la Chişinău.

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a dat marţi publicităţii un comunicat în care informează că Filip Teodorescu, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al României în Republica Moldova, a fost convocat la 3 decembrie "în vederea abordării subiectului vizînd declaraţiile Ambasadorului român făcute în cadrul conferinţei de presă din 28 noiembrie 2007, potrivit cărora acesta aduce învinuiri părţii moldoveneşti referitor la tergiversarea procesului de finalizare a negocierilor şi semnării Tratatului între Republica Moldova şi România de parteneriat şi cooperare şi a Tratatului între Republica Moldova şi România privind frontiera de stat, regimul frontierei de stat, colaborarea şi asistenţa mutuală în problemele de frontieră".

"Ambasadorului României i s-a atras atenţia asupra comentariilor făcute referitor la revizuirea prevederilor Tratatului de Pace între Puterile Aliate şi Asociate cu România, semnat la Paris la 10 februarie 1947", precizează comunicatul MAEIE de la Chişinău. Reprezentantului diplomatic al României i s-a spus că "potrivit Convenţiei de la Viena din 1969 cu privire la dreptul tratatelor şi Convenţiei ONU din 23 august 1978 privind succesiunea statelor la tratate, tratatele care stabilesc frontierele între state poartă un caracter nelimitat în timp şi nici una din părţi, în mod unilateral, nu este în drept să revizuiască prevederile lor", arată comunicatul.

"Pornind de la aceste premise, partea moldovenească este în aşteptarea explicaţiilor oficiale ale părţii române vis-a-vis de cele declarate de Ambasadorul României la Chişinău", potrivit comunicatului.

România este prima interesată să aibă un Tratat de bază şi un Tratat de frontieră cu Republica Moldova, dar nu poate accepta insistenţa părţii moldovene de a introduce prevederi şi referiri inacceptabile pentru un stat modern european, declarase miercuri ambasadorul român la Chişinău.  

Acordul de Cooperare dintre România şi Republica Moldova, numit cu titlul generic Tratat de bază, a fost parafat de miniştrii de externe ai celor două state în anul 2000, iar în primăvara anului 2003 ministrul de externe de atunci al României a anunţat că Bucureştiul este gata să semneze Tratatul parafat în anul 2000. Tot atunci s-a convenit ca, la nivel de experţi, cele două părţi să definitiveze aspectele formale minore legate de semnarea acestui acord. Însă la prima întâlnire a experţilor, în vara 2003. autorităţile moldovene au venit cu un alt document. "Un document complet nou, care punea în evidenţă faptul că oferta României de a semna acordul parafat în anul 2000 a primit un raspuns negativ", a explicat miercuri ambasadorul Filip Teodorescu într-o conferinţă de presă susţinută la Chişinău.

"În aceste condiţii procesul de dialog a fost reluat şi în momentul de faţă se discută despre încheierea unui Acord european de Parteneriat şi Cooperare, un acord care, din punctul nostru de vedere, nu are nici un fel de probleme să îl putem semna", a precizat Filip Teodorescu. "România este dispusă să dezvolte cele mai înalte relaţii cu Republica Moldova şi nu avem nici un fel de rezervă ca să convenim un document care să sublinieze şi să confirme o asemenea poziţie politică", a adăugat ambasadorul.

În ceea ce priveşte Acordul de frontieră, în 2003 România a venit cu un set de propuneri privind cooperarea la frontieră, printre care şi un Acord privind regimul frontierei. Întrucât nu s-au înregistrat progrese, în 2006 Bucureştiul a retransmis documentul privind regimul de frontieră, care trebuia să pună punct acestor discuţii, a spus ambasadorul Teodorescu, subliniind că România nu are nici un fel de pretenţii teritoriale asupra Republicii Moldova.

"Există o singură problemă, legată de faptul că partea moldoveană solicită introducerea în acest acord a unei referiri la Tratatul de la Paris din 1947, document care spune, cu referire la frontiera dintre România şi Uniunea Sovietică: 'Graniţa dintre România şi URSS este graniţa care a fost convenită între România şi URSS în 1940'. Pentru toată lumea este însă clar că în 1940 şi până în 1947 România nu a încheiat niciun fel de acord cu URSS în legătură cu o asemenea graniţă. Deci, e un fals istoric şi, dacă atunci a fost acceptat, este pentru că România era un stat învins şi ocupat şi fără posibilitatea de a-şi apăra interesele sale suverane", a argumentat ambasadorul Teodorescu. "Este evident că în anul 2007 acceptarea aceluiaşi fals istoric care s-a făcut în 1947 ar fi cu totul de neconceput", a adăugat reprezentantul diplomatic al României la Chişinău.

Teodorescu a explicat că Tratatul de la Paris nu mai are valoare juridică, atât timp cât o serie de prevederi nu mai sunt valabile. Tratatul prevede, de exemplu, restricţii, inclusiv militare, pentru România, care între timp a devenit stat membru NATO - "aspect care dovedeşte că acest document aparţine unei epoci care nu este actuală", a adăugat Teodorescu. Potrivit amabsadorului, frontierele după cel de-al Doilea Război Mondial au fost stabilite prin Actul final de la Helsinki şi la acest document trebuie să se facă referire în acordul cu privire la frontiera cu Republica Moldova.

"Nu există nici o bază pentru a afirma că România nu doreşte încheierea unui acord privind frontiera şi că poziţia României ar aduce în vreun fel atingere integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Suntem primii interesaţi să avem acest acord, cooperarea la frontieră este fundamentală pentru securizarea graniţei şi pentru împiedicarea contrabandei, a migraţiei ilegale – puncte care constituie un aspect fundamental pentru realizarea acordurilor cu Uniunea Europeană. Vrem să avem un acord care să stabilească şi să confirme încă o dată caracterul deschis al unor relaţii dintre două state suverane, independente şi care îşi respectă reciproc integritatea teritorială”, a mai declarat Ambasadorul României în Republica Moldova.

Sursa: NewsIn

Editor Luana Pavaluca

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus