Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2007-12-04/3265-3265.html
Data: Dec 4, 2007 (10:08)

Doua companii noi au primit licente pentru comercializarea cu amanuntul a benzinei si motorinei

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a acordat, la finele săptămânii trecute, licenţe pentru comercializarea cu amănuntul a benzinei şi motorinei companiilor ÎCS „BEMOL RETAIL” SRL şi  SC „BASAPETROL” SRL, ambele din mun. Chişinău.

Potrivit Serviciul de presă ANRE, „BEMOL RETAIL” va desfăşura, în premieră, acest gen de activitate la trei staţii de alimentare certificate, pe care le-a deschis în mun. Chişinău, oraşele Cahul şi Cimişlia. „BASAPETROL” va comercializa benzină şi motorină la 20 de staţii de alimentare, care anterior au aparţinut companiei „Avante”.

Potrivit reprezentanţilor companiei „BEMOL RETAIL”, aceasta intenţionează, până la finele anului, să dea în exploatare încă trei staţii de alimentare: la Chişinău, Taraclia şi Leova. „BEMOL RETAIL” face parte din grupul de companii olandeze care, în conformitate cu  Acordul de Investiţii încheiat în decembrie 2004 cu Guvernul R. Moldova, urmează să  finalizeze construcţia Terminalului petrolier Internaţional de la Giurgiuleşti, să construiască  o rafinărie petrolieră şi o reţea de  circa 50 de staţii de alimentare cu produse petroliere.

În august curent, o altă companie din acest grup - ÎCS „BEMOL TRADING” SRL – a devenit posesoare a licenţei pentru importul şi comercializarea cu ridicata a benzinei şi motorinei.

În cursul lunii noiembrie, ANRE a mai acordat companiilor „VERO-NADINA” SRL  şi „VESI” SRL, ambele din Chişinău, câte o licenţă de activitate pe piaţa produselor petroliere. Licenţele le-au fost eliberate pe un nou termen de cinci ani, în schimbul celor expirate, cu dreptul de a desfăşura genurile de activitate practicate anterior. Conform situaţiei din 1 decembrie 2007, pe piaţa produselor petroliere activau 180  de     titulari de licenţă, dintre care  21- practicau importul şi comercializarea cu ridicata a benzinei şi motoriei, 90 -- comercializarea cu amănuntul a acestor produse, 10-- importul şi comercializarea cu ridicata a gazelor lichefiate şi  59- comercializarea cu amănuntul a acestui tip de gaze. La aceeaşi dată în R. Moldova funcţionau 467 staţii certificate de alimentare cu benzină şi motorină şi  219 staţii de alimentare cu gaze lichefiate.

Potrivit legislaţiei  în vigoare, ANRE acordă licenţe pentru genuri de activitate pe piaţa produselor petroliere pe un termen de 5 ani. Taxa pentru eliberarea licenţei se varsă integral în bugetul statului.