Trimite e-mail | Printeaza
Politic
02.12.2007

Ambasadorul Rusiei la Chisinau spera ca, in Moldova, in alegerile in Duma de Stat vor vota peste 35 mii de persoane

Ambasadorul Rusiei la Chisinau spera ca, in Moldova, in alegerile in Duma de Stat vor vota peste 35 mii de persoane

Ambasadorul Rusiei în Moldova, Valeri Kuzmin, a declarat presei la Chişinău că la alegerile trecute din anul 2003 au participat 35 mii de alegători şi să speră ca în anul curent această cifră să fie depăşită. Pentru alegerile în camera inferioară a legislativului rus – Duma de Stat, la Chişinău au fost deschise 2 secţii de votare în incinta Ambasadei Ruse la Chişinău şi a secţiei consulare. Totodată, în regiunea transnistreană au fost deschise 24 de secţii de vot,  în pofida protestelor autorităţilor de la Chişinău. MAE rus, prin vocea Ambasadei ruse la  Chişinău, susţine, însă, că deschiderea  acestor secţii de vot este legitimă.

Potrivit presei transnistrene, în afară de Grupul operativ al trupelot ruse (2500 de militari), secţii de vot au fost deschise la Tiraspol,  Tighina, Slobozia, Grigoriopol, Dubăsari,  Râbniţa, Dnestrovsk. În total în Moldova sunt peste 130 mii de persoane cu drept de vot. În Transnistria locuiesc aproximativ 120 mii de cetăţeni ruşi. Liderul transnistrean, Igor Smirnov, votează la Moscova. Soţia acestuia a declarat pentru presa locală că Smirnov se află în vizită la Moscova.

Pe întreg teritoriul Federaţiei Ruse sunt deschise 96000 de secţii de votare, iar peste hotare 360, inclusiv pentru cetăţenii ruşi din regiunile separatiste Transnistria, Abhazia şi Osetia de Sud.  Comisia Electorală Centrală a Rusiei a apreciat campania drept corectă, iar preşedintele acesteia, Vladimir Ciurov, a declarat că niciun partid nu a încălcat legislaţia electorală.

În ajun, preşedintele Vladimir Putin a chemat cu o insistenţă deosebită alegătorii să se prezinte la urnele de vot. Totodată, liderul formal al "partidului lui Putin" - Rusia Unită - Boris Grîzlov, a declarat şi cu ocazia încheierii campaniei electorale că aceste alegeri – "libere dar incorecte" potrivit unor observatori - constituie un referendum de sprijin pentru "liderul naţional Putin" şi politica sa de fortificare a Rusiei. Principalele partide în alegeri sunt: Rusia Unită - "partidul lui Putin", Partidul Comunist, Partidul Liberal Democrat - ultra-naţionalist, Rusia Dreaptă - pro-Putin, Yabloko – liberal.

Campania electorală a fost dominată de Rusia Unită, avându-l pe preşedintele Putin cap de listă şi cu prognoze de peste 60% din sufragii. Dintre celelalte 10 partide aflate în cursă doar Partidul Comunist, Partidul Liberal Democrat al lui Vladimir Jirinovschi şi Rusia Dreaptă au şanse de a trece de pragul electoral de 7%.În urma scrutinului vor fi aleşi  450 de deputaţi în Duma de Stat – camera inferioară a parlamentului rus.

Rezultatele pana in prezent:

După numărarea circa  98,0% din voturiRusia Unită - 64,1%Partidul Comunist al Rusiei - 11,6%Partidul Liberal Democratic - 8,2%O Rusie Dreaptă - 7,8%Sursă: Comisia Electorală Centrală

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus