Trimite e-mail | Printeaza
Politic
01.12.2007

Voronin va cotesta decizia CEDO privind Mitropolia Basarabiei, daca BOR nu renunta la eparhii

Preşedintele Vladimir Voronin a anunţat că va contesta decizia Curţii Europene a Drepturilor Omului din 2001 prin care Republica Modolva era obligată să legalizeze Mitropolia Basarabiei, parte a Bisericii Ortodoxe Române, dacă BOR nu renunţă la deschiderea a trei eparhii pe teritoriul ţării sale.

"Nu dorim repetarea situaţiei din Kosovo în Moldova. De aceea vom răsturna decizia Curţii de la Strasbourg, dacă dezordinea în jurul Miropoliei Moldovei nu se opreşte," a declarat preşedintele Voronin la postul de televiziune NIT, transmite BBC.

"Aceasta este o declaraţie oficială, eu nu arunc cu cuvinte când e vorba de astfel de probleme. Nu putem să ne târguim cu credinţa noastră şi nu vom face din credinţă un ostatec al politicii", a declarat şeful statului de la Chişinău.

Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove, parte componentă a Bisericii Ortodoxe Ruse, a atacat şi ea cu vehemenţă decizia reactivării celor trei eparhii.

Săptămâna trecută au avut loc în Bulgaria negocieri, primele după o întrerupere de opt ani, între o delegaţie a BOR şi una a Bisericii Ortodoxe Ruse pe tema Mitropolie Basarabiei.

Mitropolia Basarabiei a fost reactivată în Republica Moldova la 14 septembrie 1992 şi este succesoarea spirituală, canonică, istorică a Mitropoliei Basarabiei care a funcţionat până în anul 1944 inclusiv. Prin statut, teritoriul Mitropoliei Basarabiei este cel al Republicii Moldova. În plus, în calitate de Exarh al Plaiurilor, Mitropolitul Basarabiei are jurisdicţie canonică asupra diasporei ortodoxe române din Răsărit (fosta Uniune Sovietică şi diaspora Republicii Moldova). 

Potrivit propriilor date, Mitropolia Basarabiei numără patru episcopii istorice sufragane, 15 protopopiate, 278 parohii şi zece schituri sau mănăstiri. În calitate de Exarhat al Plaiurilor (extrateritorial), Mitropolia Basarabiei include mai multe comunităti din Federaţia Rusă, Ucraina, Letonia, Lituania, Estonia, ca şi două parohii şi o mănăstire de călugari în SUA.

Autorităţile Republicii Moldova au refuzat iniţial recunoaşterea Mitropoliei Basarabiei. La 26 ianuarie 1999 Mitropolia Basarabiei s-a adresat Curţii Europene a Drepturilor Omului, reclamând încălcarea dreptului la libertate religioasă de către autorităţile Republicii Moldova. La 13 decembrie 2001, CEDO a constatat încălcarea prevederilor articolelor 9 şi 13 ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului de către autorităţile Republicii Moldova şi a dispus recunoaşterea Mitropoliei Basarabiei.

Sursa: NewsIn

Editor Geta Huzum

Ascultati AUDIO pe acesta tema:

BBC:

Ascultaţi declaraţia în limba rusă a preşedintelui Voronin

Ascultaţi declaraţia lui Vitalie Nagacevschi

 

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus