Trimite e-mail | Printeaza
Politic
30.11.2007

Ambasada Romaniei la Chisinau a intrat in conflict cu postul TV care il sustine pe Voronin

Ambasada Romaniei la Chisinau a intrat in conflict cu postul TV care il sustine pe Voronin

Ambasada României la Chişinău a difuzat vineri un comunicat prin care reacţionează vehement faţă de "o serie de întrebări speculative, ostentative şi provocatoare" adresate de NIT TV, un post de televiziune considerat ca având o orientare pro-Voronin, transmite corespondentul NewsIn la Chişinău.

În plus, Ambasada anunţă în comunicat că va refuza să mai stea de vorbă cu orice instituţie de presă din Republica Moldova care "atacă" şi "denigrează" România şi autorităţile de la Bucureşti.

"Ambasada României in Republica Moldova a luat act cu preocupare şi consternare de solicitarea postului de televiziune NIT TV prin care Misiunii României la Chişinău i se adresează o serie de întrebări speculative, ostentative şi provocatoare, potrivit unor interese şi raţiuni care nu au nimic în comun cu dorinţa părţii române de a dezvolta în cel mai înalt grad relaţiile cu Republica Moldova", se arată în comunicatul ambasadei.

Misiunea diplomatică a României consideră că întrebările adresate de jurnaliştii de la NIT TV seamănă mai degrabă cu un rechizitoriu şi încalcă normele protocolare.

"Subliniem surprinderea în legatură cu formulările şi limbajul agresive folosite în solicitarea NIT TV, care sunt caracteristice unor rechizitorii, şi mai puţin unei adresări oficiale şi protocolare în atenţia unei ambasade a unui stat membru al Uniunii Europene", se spune în comunicatul difuzat în ziua în care Ambasada se pregătea să găzduiască o recepţie oferită cu ocazia Zilei Naţionale a României.

De asemenea, misiunea diplomatică a României se declară deranjată de gestul echipei de la televiziunea NIT de a înregistra audio şi de a filma momentul depunerii solicitării de interviu şi interpretează acest demers drept o formă de presiune, care contravine Convenţiei de la Geneva.

"Solicitarea NIT TV contravine în mod flagrant normelor, regulilor şi codului de maniere care guvernează relaţiile dintre o instituţie de presă şi o misiune diplomatică. În acest sens, Ambasada României la Chişinău îşi exprimă preocuparea asupra gestului înregistrarii audio şi video a momentului depunerii cererii de interviu, situaţie care depăşeşte şi încalcă în mod evident cadrul Convenţiei de la Viena privind statutul misiunilor diplomatice şi consulare, potrivit căreia acestea trebuie să-şi desfăşoare activitatea în statul de reşedintă în afara oricăror presiuni", arată comunicatul.

În aceste condiţii, Ambasada - care spune că NIT TV susţine o campanie de presă negativă la adresa României - "îşi rezervă dreptul de a ignora orice alte solicitări din partea NIT TV sau a oricăror altor instituţii media autohtone care sunt angajate în atacarea şi denigrarea constantă a României, autoriăţilor române şi Ambasadei României la Chişinău".

Postul de televiziune NIT a spus, joi seară într-o emisiune, că Ambasada României la Chişinău invită selectiv jurnaliştii la conferinţele de presă, referindu-se la conferinţa de presă organizată miercuri de misiunea diplomatică a României cu ocazia Zilei naţionale la care se pare că jurnaliştii NIT nu au fost invitaţi. În consecinţă, a anunţat NIT, postul de televiziune a adresat ambasadorului român întrebări pe altă cale.

Potrivit corespondentului NewsIn la Chişinău, jurnaliştii de la NIT TV au adresat Ambasadei române următoarele întrebări:

1) Este adevărat că în Republica Moldova activează agenţi ai serviciilor secrete române sub acoperirea diplomatică a Ambasadei Române de la Chişinău?

2) Este adevărat ca România continuă să finanţeze publicaţii din Republica Moldova, cum ar fi Timpul, Literatura şi Arta, Jurnal de Chişinău, etc. Ce servicii le sunt solicitate acestor redacţii în schimbul sumelor oferite?

3) Este adevărat că partide (politicieni) din Republica Moldova beneficiază de surse financiare (materiale) din partea statului român?

4) Câţi angajati ai Mitropoliei Basarabiei sunt salarizaţi din bugetul de stat al României?

5) Este adevărat că oficialităţile României nu recunosc existenţa naţiunii moldoveneşti?

Întrebările jurnaliştilor de la NIT TV par să se refere la acuzaţiile pe care un editorialist de la Moldova Suverană - cotidian de la Chişinău perceput ca având, de asemenea, opinii proguvernamentale şi proprezidenţiale - le-a formulat într-o serie de articole publicate începând cu 16 noiembrie. Editorialistul Mihai Conţiu de la cotidianul Moldova Suverană din Chişinău a publicat la 16 noiembrie o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Traian Băsescu şi premierului Călin Popescu-Tăriceanu, în care avertiza că serviciile române de spionaj din Republica Moldova trimit rapoarte false şi dezinformează.

În scrisoarea deschisă publicată cu titlul "Spionaj şi contraspionaj românesc în Republica Moldova" şi având menţiunea "dezvăluiri senzaţionale", jurnalistul Mihai Conţiu, "cetăţean român rezident în R. Moldova", se autodenunţa ca fiind "fost agent de informaţii (asociat) al Serviciului de Informaţii Externe al României pentru R. Moldova, începând cu anul 1998". Conţiu susţine că a fost trecut "pe linie moartă" în urmă cu aproximativ doi ani, când i s-ar fi cerut să-l spioneze pe preşedintele Vladimir Voronin, dar afirmă că este şantajat din cauza trecutului său şi de aceea a decis să se autodenunţe.

"Vă scriu toate aceste lucruri, stimate domnule preşedinte şi domnule prim-ministru, pentru a vă atrage atenţia asupra faptului că serviciile secrete româneşti care acţionează în Moldova, cele de la linie, dezinformează conducerea României cu privire la adevărata stare de spirit din Moldova, spală uriaşe sume de bani prin intermediul publicaţiilor, sponsorizărilor de carte, bonuri de consum curent la restaurant sau receptii, chitanţe de mână pentru recompensarea unor informaţii furnizate de către subiecţii moldoveni, cumpărări de cadouri pentru aceiaşi subiecţi, prime etc.", spune Mihai Conţiu în scrisoare. "Ambasada română din Moldova este întruchiparea perfectă a securităţii ceauşiste de peste graniţe", adaugă jurnalistul. El mai spune că a primit acasă un bilet "scris de un ofiţer de la linie de la Ambasada română din Chişinău" în care este ameninţat că va fi deconspirat.

"România, domnule preşedinte şi domnule prim-ministru, m-a trădat prin serviciile care ar trebui sa fie cele mai de încredere, cele de informaţii, iar o vină majoră vă revine dv., d-le Tăriceanu, pentru că n-aţi fost capabil să reformaţi Ambasada de la Chişinău, s-o curătaţi de slugoii ceauşişti, asta pentru că, dintr-o diplomaţie stupidă, pentru a arăta Europei şi NATO că sunteţi curaţi, vă încăpăţânaţi să nu măturaţi Ambasada de la Chişinău de ambasadori ca Filip Teodorescu (despre care Ion Negescu imi spunea ceva foarte incomod pe planul unor opţiuni sexuale)", a scris Conţiu.

Postul de televiziune NIT TV difuzează periodic interviuri cu preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, în care acesta face declaraţii critice la adresa României. Ultima apariţie a preşedintelui la o emisiune a NIT TV datează de la sfârşitul lunii octombrie, când liderul de la Chişinău a afirmat că tensiunile din relaţiile moldo-române sunt întreţinute artificial de presă şi de către politicieni de la Chişinău plătiţi regulat şi cu bani grei de către români. "Noi nu putem să umblăm tot timpul să ne închinăm - că suntem micuţi şi a apărut, în loc de un frate mai mare de la Est (Rusia - n.r), o soră vitregă în partea Occidentului. Noi vom răspunde adecvat la toate încercările de a diminua rolul şi poziţia Moldovei în lume, de a diminua Moldova ca ţară independentă şi suverană", a mai spus preşedintele moldovean.  Sursa: NewsIn

Editor Luana Pavaluca

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (4)

 

Sus