Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2007-11-30/3229-3229.html
Data: Nov 30, 2007 (10:09)

Putin suspenda participarea Rusiei la Tratatul CFE

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat decretul care suspendă participarea Rusiei la Tratatul privind Forţele Convenţionale în Europa (CFE), au transmis vineri agenţiile ruse.

"Am aflat în cursul acestei dimineţi" că şeful statului a semnat legea "privind suspendarea de către Federaţia Rusă a participării la Tratatul Forţelor Convenţionale din Europa", a declarat un ofiţer de presă al Kremlinului.Legea a fost adoptată de Duma de Stat (Camera inferioară a Parlamentului rus) la 7 noiembrie şi de Consiliul Federaţiei (Camera superioară), la 16 noiembrie.

Rusia, care se opune extinderii NATO către frontierele sale şi proiectului american antirachetă în Europa, şi-a anunţat intenţia de a-şi suspenda participarea la tratatul CFE începând cu 12 decembrie, din cauza unui acord cu NATO privind ratificarea versiunii revizuite a acestuia.

Tratatul CFE a fost semnat în 1990 de statele membre NATO şi cele semnatare ale Pactului de la Varşovia, cu un an înaintea destrămării URSS. Acest tratat care limitează folosirea tancurilor, avioanelor şi armelor grele pe continent, a fost "adaptat" în 1999 la Istanbul, pentru a lua în considerare dispariţia blocului sovietic.Statele NATO nu au ratificat însă această nouă versiune, cerând retragerea trupelor ruseşti din regiunile separatiste proruse din Georgia şi Republica Moldova, două foste republici sovietice.

Potrivit "unui oficial de rang înalt" din cadrul Ministerului rus al Apărării, citat vineri de agenţia Interfax, moratoriul adoptat de Moscova nu va duce la o dislocare imediată a trupelor ruse la frontiera ţării."Intrarea în vigoare a moratoriului nu înseamnă că Rusia va deplasa imediat trupele pe flancurile sale. Dar ne rezervăm dreptul de a ne deplasa forţele pe teritoriul nostru, acolo unde considerăm această măsură indispensabilă", a precizat sursa citată, reluând declaraţiile făcute în ultimele săptămâni de mai mulţi generali ruşi.

Sursa: Mediafax