Trimite e-mail | Printeaza
Economie
29.11.2007

Euro pentru turism

Asociatia Patronala a Turismului Iesean a atras mai multi bani decat Primaria printr-un proiect asemanator.

Operatorii privati de turism din Iasi au accesat la inceputul acestei luni un imprumut nerambursabil in valoare de 250.000 de euro. Scopul principal al proiectului, depus la PHARE de Asociatia Patronala a Turismului Iesean (APTI), organizatie infiintata in urma cu un an si jumatate, consta in „sustinerea si dezvoltarea infrastructurii si serviciilor turismului transfrontalier”.

Un proiect similar, in valoarea de 151.000 de euro este in curs de derulare in Iasi inca de acum un an, banii fiind accesati de catre Biroul pentru Promovare Turistica din subordinea Primariei. Ambele finantari au fost acordate in cadrul „Programului de vecinatate Romania-Moldova 2004-2006, Phare CBC 2005”. In plus, edilii sustin ca vor semna pana la finalul anului actele pentru un alt grant, in valoare de 225.000 de euro, menit sa imbunatateasca vizibilitatea turistica a orasului.

Info-chiosc cu locuri de cazare libere

Unul dintre obiectivele proiectului APTI este sa amenajeze un al doilea centru de informare turistica in Piata Unirii, in acelasi spatiu cu cel deschis in urma cu trei luni de directia din subordinea Primariei. Reprezentantii operatorilor privati sustin ca oferta lor in materie de informare este mai buna decat cea a vecinilor.

„In premiera in Iasi, in cadrul acestui birou va fi amplasat un info-chiosc cu touch-screen unde vor fi puse la dispozitia turistilor toate locurile de cazare disponibile in Iasi. Datele vor fi furnizate in timp real de cel putin 120 de firme din domeniul turismului inscrise in cadrul asociatiei”, a declarat Claudia Grigorii, vice-presedinte al APTI.

Oficialii asociatiei mizeaza pe un flux lunar de 800 de turisti care sa se informeze in cadrul centrului. De cealalta parte, Primaria isi propune sa aduca la Iasi cu 5.000 de turisti in plus fata de cei 22.000 care viziteaza Iasiul anual.

Harta cu hoteluri si restaurante

Alte obiective ale proiectului APTI sunt realizarea unui site de prezentare si promovare a turismului in regiune, precum si distribuirea de ghiduri turistice, harti si alte materiale de promovare. In plus, tot cu banii primiti de la PHARE, asociatia urmeaza sa realizeze un studiu de piata referitor la nivelul de dezvoltare a turismului in regiune.

Harta turistica realizata de APTI va cuprinde toate restaurantele, hotelurile si celelalte spatii de cazare din Iasi, informatii care nu apar pe harta orasului, prezentata in vara acestui an de edili.

Oficialii municipalitatii au motivat atunci ca lipsa acestor insemne s-ar datora politicii firmei din Austria, contractata pentru acest proiect. Patronul hotelului Europa, Gheorghe Ionescu, a pus „scaparea” pe seama faptului ca municipalitatea nu doreste sa promoveze Iasiul, ci site-ul www.primaria-iasi.ro, unde poate fi vizualizata harta.

Anca Zota, seful biroului turistic al Primariei Iasi, a declarat: „Faptul ca PHARE a finantat doua proiecte asemanatoare nu mi se pare o problema, ci cred ca putem colabora.“

NUCLEU

Piata Unirii, centru de promovare

Responsabilii Biroului de Informare Turistica din subordinea Primariei Iasi spun ca se afla in faza de semnare a documentelor pentru un imprumut PHARE in valoare de 225.000 de euro, destinat imbunatatirii activitatilor de promovare turistica. „Principalul obiectiv care se va realiza din acest imprumut este infiintarea unui Birou Regional de Pregatire in Turism unde vom instrui personalul care deja lucreaza in turism sau studentii care vor dori sa vina”, a declarat Anca Zota, seful Biroului din subordinea Primariei. Aceasta a precizat ca diplomele obtinute la finalul cursurilor vor fi recunoscute de Ministerul Muncii. Biroul va functiona tot in Piata Unirii, intre cele doua centre de informare turistica.

Sursa: EVZ

Lagaturi utile

Programul de Vecinătate România - Republica Moldova 2004-2006

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus