Trimite e-mail | Printeaza
Politic
29.11.2007

Pana la finele anului 2007 Ambasada Romaniei la Chisinau va acorda 80 mii de vize pentru moldoveni

Pana la finele anului 2007 Ambasada Romaniei la Chisinau va acorda 80 mii de vize pentru moldoveni

Despre aceasta a declarat miercuri, ambasadorul României la Chişinău Filip Teodorescu în cadrul tradiţionalei conferinţe de presă, desfăşurată în ajunul sărbătorii naţionale a României - 1 decembrie. El a menţionat că în condiţiile în care activează secţia consulară de la Chişinău aceasta cifră este net superioară faţă de numărul  de vize aproximativ (40 mii) eliberate cetăţenilor moldoveni pentru alte state din UE. Totodată, Ambasadorul s-a arătat îngrijorat de faptul reducerea numărului de intrări în România din Moldova până la 1 milion în anul curent faţă de 1,3 milioane de intrări în anul 2006. Practic, acest indicator a revenit la nivelul celui înregistrat cu trei ani în urmă, a spus ambasadorul. El a menţionat că sediul actual al secţiei consulare a ambasadei române nu corespunde numărului mare al solicitanţilor de vize. Potrivit lui, zilnic, prin cei 6-7 metri pătraţi ai încăperii consulatului, trec aproximativ 800 de persoane -400 pentru a-şi ridica viza şi alte 400 pentru a depune actele necesare. În acest context, el a spus că Ministerul de Externe al României, anticipând problemele ce pot apărea în legătură cu capacitatea sediului consulatului, încă în anul trecut a solicitat autorităţilor de la Chişinău să i se permită deschiderea a încă două consulate la Cahul şi Bălţi, cerere respinsă ulterior. Filip Teodoresu şi-a exprimat speranţa că situaţia se ameliora, odată cu mutarea secţiei consulare în alt sediu. Potrivit lui, în noul sediu al consulatului român ar putea fi eliberate zilnic câte 650-700 de vize. El nu aputut preciza, însă, data inaugurării acestuia menţionând că sediul  închiriat se află la reparaţie şi că constructorii încă nu au finalizat toate lucrările.

Ambasadorul român s-a referit la problema intermediarilor în acordarea vizelor româneşti, fără să menţioneze sau să comenteze în vreun fel impicarea consulului Alexandru Rus, acuzat de luare de mită. „Ambasada României a semnalat în mai multe rânduri în scris sau în dialogul, pe care l-a avut şeful secţiei consulara cu autorităţile din Republica Moldova, în care am pus în evidenţă că dincolo de gardul Ambasadei, secţiei consulare care nu cade sub jurisdicţia consulară se petrec lucruri care produc deosebit de multe lucruri dificultăţi”, a declarat Filip Teodorescu. El a precizat că era clar că, în jurul Ambasadei, unde se auzea, erau afişate diferite anunţuri privind intermedierea obţinerii vizelor,  precum şi din anunţurile din presă, există persoane care oferă servicii de intermediere contra bani. Acest fapt a fost calificat de către diplomatul român drept o activitate ilegală şi o „evaziune fiscală”. În deosebi el a remarcat activitatea agenţiilor de turism, care au profitat de faptul că li s-a permis acordarea de vize colective. Potrivit lui, reprezentanţii unor agenţii de turism, pe care nu a dorit să le menţioneze, veneau la consulat cu listele unor persoane care doreau să călătoreacă în România, prezentând toate documentele necesare, inclusiv confirmarea cazării la hotelurile şi pensiunile din România. Însă după obţinerea vizei, toate rezervările pentru cazare erau anulate, iar cei care se adresau la agenţiile de turism rămâneau cu vize. În consecinţă, unele agenţii de turism au profitat enorm, încasând sume mari pentru vizele, ce sunt eliberate, în mod normal, gratuit. Precum a precizat ambasadorul, anume din aceste considerente, ulterior, agenţiilor de turism li s-a interzis perfectarea de vize colective.  

Referindu-se la sistemul online de acordare a vizelor, ambasadorul a spus că activitatea acestora a fost compomisă iarăşi de unele persoane, care ofereau contra plată servicii de intermediere. Potrivit lui, a fost stabilit că, progamările online pentru o zi se epuizau în 2-3 minute, după care sistemul era nevoit să afiseze mesajul privind faptul că nu mai sunt disponibile programări pentru ziua respectivă. Adică, 23 de ore şi 58 de minute, sistemul practic nu funcţiona, a precizat ambasadorul. Din aceste motive, sistemul online de programare a fost anulat, în prezent cererile de viză fiind depuse după principiul primului venit.

Potrivit datelor Barometrului de Opinie Piblică, realizat de Imas-Inc Chişinău, dat publicităţii miercuri, 64,4% din cei intervievaţi au declarat că procedura de obinere a vizei româneşti este una foarte complicată. Printre soluţiile care ar simplifica procedura de obţinere a vizelor, cei chestionaţi au propus reducerea numărului de documente necesare (34,1%), deschiderea de noi consulate (29,7%), prelungirea graficului activităţii cu publicul (4,8%), schimbarea sediului într-unul mai spaţios (4,6), precum şi majorarea număruliu de angajaţi (3,7%). Sondajul relevă că principalul motiv pentru care cetăţenii moldoveni doresc să obţină cetăţenia română este posibilitatea de deplasare liberă în România (48,5%). Totodată, 31,9% din respondenţi au declarat că solicită cetăţenia română, deoarece se simt români sau cetăţeni români.   /Interlic/

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus