Trimite e-mail | Printeaza
Politic
27.11.2007

La Chisinau si-a inceput lucrarile Conferinta internationala „Moldova in Europa – Europa in Moldova”

Potrivit serviciului de presa al MAEIE, astăzi, 27 noiembrie, la Chişinău şi-a început lucrările Conferinţa internaţională „Moldova în Europa – Europa în Moldova”, la care participă mai mulţi  reprezentanţi ai cercurilor politico-diplomatice internaţionale şi europene. În cadrul dezbaterilor,  sunt examinate realizările obţinute de către ţara noastră în procesul de integrare europeană, precum şi perspectivele relaţiilor moldo-comunitare.

În discursul rostit la deschiderea Conferinţei,  Andrei Stratan, Viceprim-ministru, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a apreciat Planul de Acţiuni RM-UE ca o modalitate de diversificare şi aprofundare a relaţiilor cu UE. Şeful diplomaţiei moldoveneşti a relevat că   autorităţile moldoveneşti şi cele europene se află la finalul realizării Planului,  fiind în căutarea  noilor forme de avansare a cooperării bilaterale bazate pe principii de reciprocitate avantajoasă. Partea moldovenească speră că în baza realizărilor obţinute până în prezent va fi posibilă demararea discuţiilor şi, ulterior, a negocierilor asupra unui cadru juridic mai avansat al relaţiilor moldo-comunitare. Cu atât mai mult, cu cât actualele relaţii dintre RM şi UE cunosc o etapă nouă de raporturi privilegiate ce depăşesc cooperarea de ordin general. Şi lucrul cel mai important în acest sens este că de progresele obţinute vor beneficia mai întâi de toate cetăţenii ţării noastre. Cu titlu concret, oratorul a menţionat semnificaţia intrării recente în vigoare a Acordului privind facilitarea regimului de vize şi beneficierea de Preferinţele Comerciale Asimetrice, care va crea condiţii avantajoase pentru intensificarea comerţului bilateral dintre RM şi statele membre ale UE.

Andrei Stratan  a concluzionat că toate aceste elemente conduc la concluzia privind elaborarea unei noi strategii coerente de cooperare dintre RM şi UE, care ar permite continuarea căii demarate acum doi ani şi jumătate. Partea moldovenească doreşte un cadru progresist, stabil de cooperare şi nu unul ad hoc, care s-ar baza nu doar pe  entuziasmul autorităţilor moldoveneşti, al instituţiilor europene şi al statelor UE. Moldova optează pentru diferenţierea statelor după performanţa individuală şi după obiectivele strategice individuale fixate de fiecare stat aparte, pentru respectarea principiului angajamentului comun în toate aspectele – atât de implementare, cât şi de monitorizare.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus