Trimite e-mail | Printeaza
IT
27.11.2007

In noua luni ale anului curent cifra de afaceri a furnizorilor serviciilor transport date si acces la Internet a constituit 154 mil. lei

În nouă luni ale anului curent, numărul total al conexiunilor de acces la Internet la nivelul utilizatorilor finali a crescut, faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, mai bine de două ori şi a atins cifra de 803,5 mii. Urmare a acestei creşteri, rata de penetrare a conexiunilor la Internet, raportată la o sută de locuitori ai ţării, a sporit de la 11,56%, în ianuarie – septembrie 2006, la 23,41%, în  acelaşi interval din 2007, arată date preliminare ale Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Telecomunicaţii şi Informatică (ANRTI).

Potrivit rapoartelor statistice prezentate Agenţiei de către furnizorii serviciilor transport date, cel mai mare număr de conexiuni la Internet, în funcţie de suportul tehnic utilizat, – de 565,5 mii - a fost efectuat la puncte mobile (terminal de telefonie mobilă) în baza  tehnologiilor GPRS/EDGE, urmat de conexiunile prin dial - up la puncte fixe (linie telefonică obişnuită) –  circa 202 mii şi cele prin linie de acces dedicat la Internet – peste 29 mii.

În funcţie de banda utilizată, numărul conexiunilor la Internet în bandă largă (cu o viteză mai mare sau egală cu 128 Kbps) a sporit cu 112,7%, depăşind cifra de 36 mii, iar al celor în bandă îngustă – cu 104,4%, ajungând la circa 767,5 mii. Creşterea mai mare a numărului de conexiuni în bandă largă în raport cu cele efectuate  în bandă îngustă demonstrează că tot mai mulţi utilizatori dau preferinţă Internetului de mare viteză. Majoritatea dintre ei aleg accesul la Internet în baza tehnologiei ADSL, care asigură conexiunea rapidă la reţeaua globală prin linia telefonică obişnuită şi permite de a face concomitent, prin aceiaşi linie, apeluri telefonice.

Pe piaţa serviciilor de acces la Internet în bandă largă poziţiile de lideri sunt deţinute de companiile “MOLDTELECOM”, “Starnet” şi „Sun Communications”. Prima companie deţine cota de 59% din această piaţă, iar celelalte două – cote de 13% şi, respectiv, 12%.  În perioada de raport, cifra de afaceri a furnizorilor serviciilor transport date şi acces la Internet a sporit cu 20,7% şi a constituit 154 mil. lei. În nouă luni, aceştia au efectuat investiţii în valoare de 62,8 mil. lei sau cu 46,5% mai mult decât în perioada corespunzătoare a anului trecut. După volumul vânzărilor, primele trei locuri pe acest segment de piaţă le-au revenit companiilor “MOLDTELECOM”, cu o cotă de piaţă de 49%, “Telemedia Group” – cu 12%  şi “Starnet” – cu 11%.

La începutul lunii octombrie, la ANRTI erau înregistrate 918 companii autorizate să ofere servicii în domeniul informaticii, inclusiv 317 – transport date, dintre care 25  - prestează servicii de acces la Internet. Către această dată numărul titularilor de licenţă care oferă servicii Internet în localuri publice s-a ridicat la 522. Dintre aceştia peste 430 - activează în centre raionale şi localităţi rurale.   

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus