Trimite e-mail | Printeaza
Politic
27.11.2007

Consulul Romaniei la Chisinau spune ca a fost mai aglomerat ca de obicei, dar nu stie de eventuale incidente

Consulul României la Chişinău, Gheorghe Moise, a declarat pentru NewsIn că luni a fost aglomeraţie mai mare ca de obicei în faţa Consulatului, dar spune că nu a putut obţine confirmarea unei busculade în care ar fi fost călcaţi în picioare un bătrân invalid şi o femeie cu copil în braţe.

Potrivit corespondentului NewsIn la Chişinău, un bătrân invalid şi o femeie cu copil mic au căzut pe jos şi au fost călcaţi în picioare de mulţime, luni după-amiază, în faţa Consulatului României din Republica Moldova, unde s-a creat o busculadă printre cele câteva sute de persoane (peste 500) care veniseră să-şi ridice vizele.

Consulul Gheorghe Moise a declarat pentru NewsIn că s-a interesat personal, după ce a fost sunat de ambasador şi de directorul Direcţiei consulare din MAE,  şi a întrebat poliţiştii şi oamenii din faţa Consulatului în legătură cu presupusele incidente, dar a nu a putut primi o confirmare. În plus, consulul afirmă că este puţin probabil ca o femeie cu copil în braţe sau un invalid să stea la coadă, în înghesuială, împreună cu ceilalţi solicitanţi de vize, întrucât în cazul persoanelor cu situaţii deosebite a dat dispoziţii ca acestea să aibă parte de un tratament preferenţial.

Reprezentantul diplomatic nu a confirmat nici suplimentarea numărului de poliţişti care asigură paza Consulatului, însă a recunoscut că luni a fost mai aglomerat ca de obicei şi nu a exclus posibilitatea să fie existat nervozitate în înghesuială. Paza clădirii este asigurată de autorităţile moldovene.

Aglomaraţia de luni a apărut ca urmare a faptului că secţia consulară nu a avut joi şi vineri program cu publicul, din cauza pregătirilor pentru amenajarea secţiilor de vot în sediul Consulatului pentru scrutinele de duminică. Reamintind că personalul de la Consulat lucrează în două ture, inclusiv în weekend, pentru a procesa actele, consulul a declarat că luni au fost eliberate totuşi peste 400 de paşapoarte cu viză.

De altfel, programul de lucru cu publicul al Consulatului, pentru luni, 26 noiembrie, nu prevedea primirea de cereri de viză. Consulatul a lucrat cu publicul, luni, între orele 16.00 şi 19.00, exclusiv pentru eliberarea de paşapoarte. Între orele 19.00 şi 22.00 Consulatul urma să preia cereri de vize pentru persoane juridice. Marţi, miercuri, joi şi vineri, între orele 8.00 şi 16.00 Consulatul preia cereri de vize de la persoane fizice.

Consulul Gheorghe Moise s-a plâns că, în pofida spaţiului mic din faţa clădirii Consulatului  - un trotuar de trei metri şi jumătate, la care se adaugă inconvenientul amplasării sale într-o zonă rezidenţială -  şi a afişării foarte clare a programului de lucru cu publicul, oamenii nu înţeleg şi vin să stea la coadă pentru depunerea de vize, deşi în intervalul orar respectiv nu se eliberează decât paşapoarte, de pildă. Se formează cozi încă din cursul nopţii, plus că apar persoane care întocmesc tot felul de liste. Consulatul nu acordă însă numere de ordine, a precizat Gheorghe Moise.

El a spus că speră ca în două-trei săptămâni să fie gata amenajarea noului sediu al Consulatului, care oferă un spaţiu mai generos şi care ar putea să elimine problema aglomeraţiei şi a cozilor.

Luni seara, în jurul orei 20.00, în faţa Consulatului se aflau circa 100 de persoane, iar pe străzile din jur se aflau parcate foarte multe maşini în care oamenii aşteptau să-şi petreacă noaptea pentru a prinde rând a doua zi, la vize, potrivit corespondentului NewsIn la Chişinău.

Începând din data de 20 noiembrie, Consulatul României la Chişinău a renunţat la sistemul de programare online, practicat până acum, şi a trecut la deservirea solicitanţilor după principiul primului venit.

Sursa: NewsIn 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus