Trimite e-mail | Printeaza
Politic
26.11.2007

Moldova va prelua presedintia Initiativei Central Europene in 2008

Moldova va prelua presedintia Initiativei Central Europene in 2008

Precum a relatat serviciul de presă al guvernului de la Chişinău, în cadrul summit-ului Iniţiativei Central Europene de la Sofia (Bulgaria), Prim-ministrul Vasile Tarlev a avut o întrevedere cu omologul său bulgar Serghei Stanishev.

Interlocutorii au apreciat dialogul politic avansat, existent între cele două ţări, optînd pentru intensificarea în continuare a relaţiilor bilaterale la toate nivelurile şi în diverse domenii de interes comun.

Un accent aparte, în cadrul discuţiilor, a fost pus pe dezvoltarea relaţiilor comercial-economice între Moldova şi Bulgaria, care, în opinia şefilor de Guvern, la moment nu reflectă capacităţile şi posibilităţile reale existente.

În vederea creării condiţiilor oprime de colaborare pentru oamenii de afaceri din ambele state, Vasile Tarlev a lansat iniţiativa privind deschiderea unei rute aeriene Chişinău-Sofia.

De asemenea, Prim-ministrul Moldovei l-a invitat pe omologul său bulgar să efectueze o vizită oficială în Moldova în primele luni ale anului 2008, în cadrul căreia ar putea fi semnate multiple acorduri de facilitare a comerţului, precum şi petrecut un forum al oamenilor de afaceri.

Serghei Stanishev, la rîndul său, a reiterat disponibilitatea Bulgariei de a acorda tot sprijinul necesar în realizarea reformelor democratice lansate în Moldova, precum şi a confirmat interesul antreprenorilor bulgari de a realiza proiecte investiţionale avantajoase în domeniile de interes reciproc.

Totodată, şeful Guvernului bulgar a subliniat că, odată cu aderarea la Uniunea Europeană, Bulgaria s-a transformat într-un stat donator, iar Moldova a fost desemnată ţară ţintă căreia îi va fi acordat sprijin în mod prioritar. Domeniile în care va fi acordat acest ajutor urmează să fie determinate în timpul apropiat, a mai spus Serghei Stanishev.

 

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus