Trimite e-mail | Printeaza
Externe
23.11.2007

Cetatenii romani din Moldova sunt chemati la urne

Cetatenii romani din Moldova sunt chemati la urne

Cetăţenii României din Republica Moldova sunt chemaţi la urnele de vot pe 25 noiembrie pentru alegerile europene şi referendumul privind scrutinul majoritar uninominal cu două tururi.

Pe buletinul de vot pentru Parlamentul European figurează 13 partide politice şi un candidat independent, episcopul reformat Ladislau Tokeş.

Cei 35 de deputaţi vor fi aleşi prin scrutin proporţional de listă.

Partidele au dreptul la reprezentare dacă depăşesc pragul de 5% din totalul voturilor valabil exprimate, iar candidatul independent trebuie să obţină cel puţin 1/35 din totalul voturilor valabil exprimate pentru a fi ales. Sondajele de opinie au plasat în frunte Partidul Democrat, cu 35 - 40% din intenţiile de vot, urmat de Partidul Social Democrat, cu 19 - 21% şi Partidul Naţional Liberal, cu 10 - 12%.

Tot duminică este programat şi un referendum în care alegătorii sunt chemaţi să se pronunţe asupra modului de alegere a parlamentului.

Pe buletinul de vot va figura întrebarea: "Sunteţi de acord ca începând de la primele alegeri care vor fi organizate, deputaţii şi senatorii să fie aleşi în circumscripţii uninominale în baza unui scrutin majoritar în două tururi?".

Votare decalată"Cetăţenii români din Republica Moldova vor putea vota pentru europarlamentare şi pentru referendumul pentru votul uninominal de la 25 noiembrie la două secţii de votare care vor fi organizate la sediul Ambasadei şi alte două care vor fi organizate la sediul secţiei consulare din strada Vlaicu Pârcălab," a declarat la BBC Florin Lencu, secretar I la Ambasada României de la Chişinău.

În fiecare dintre cele două sedii vor fi deschise câte două secţii de votare - una pentru alegerile europarlamentare şi una pentru referendum.

"S-a luat decizia de a deschide patru secţii de votare şi nu două. Cetăţeanul român care se va prezenta la ambasadă va putea să voteze pentru europarlamentare, iar apoi fără să se deplaseze foarte departe, ci tot în incinta ambasadei, va putea vota şi pentru votul uninominal. Sigur, ţinând cont de decalajele orare dintre cele două scrutine," spune Florin Lencu.

Decalajul este de o oră. Cei care vor dori să voteze pentru europarlamentare vor putea să o facă între orele 7 şi 21, iar pentru referendum între orele 8 şi 20.

Potrivit datelor oficiale, circa 100000 de cetăţeni ai Republicii Moldova au redobândit cetăţenia României după anul 1991.

Mulţi dintre aceştia nu se mai află însă în Republica Moldova.

Fiasco-ul din mai 2007Alegătorii au votat ultima dată în Republica Moldova în cadrul referendumului pe tema demiterii preşedintelui Traian Băsescu, în luna mai a acestui an.

La referendumul din primăvară au reuşit să voteze circa 5000 de cetăţeni ai României. Mulţi alţii, de ordinul miilor, nu au putut vota din cauza cozilor imense de la consulat şi ambasadă din ziua alegerilor.

"Atât din perspectiva spaţiului de care dispunem cât şi din perspectiva personalului angrenat, este maximum a ceea ce putem noi să oferim la momentul respectiv cetăţenilor români care doresc să-şi exercite dreptul de vot în cele două scrutine la ambasadă şi la consulat. Noi sperăm încă o dată că procesul va decurge lin şi fără aglomerări la cele patru secţii de votare," spune Florin Lencu.

În primăvară, Filip Teodorescu, ambasadorul României la Chişinău afirma că alta ar fi fost situaţia la secţiile de vot, în cazul în care autorităţile Republicii Moldova ar fi permis deschiderea celor două oficii consulare de la Cahul şi Bălţi.

Între timp ideea deschiderii unor noi consulate pare să fi fost fost abandonată, pe fundalul unei răciri fără precedent a relaţiilor dintre Republica Moldova şi România.

Sursa: BBC

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus