Trimite e-mail | Printeaza
IT
22.11.2007

In zece luni ale anului, ANRTI a eliberat 223 de licente pentru activitatati pe piata serviciilor de comunicatii

În zece luni ale anului curent, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Telecomunicaţii şi Informatică(ANRTI) a eliberat agenţilor economici 223 de licenţe generale pe gen de activitate, dintre care 165 – pentru prestarea serviciilor în domeniul informaticii, 28 – în domeniul telecomunicaţiilor şi 30 de licenţe tehnice pentru posturi de radio şi TV.

Ca şi în anii precedenţi, în perioada de raport,  agenţii economici au dat preferinţă licenţelor pentru prestarea serviciilor în domeniul informaticii. Cele mai solicitate au fost serviciile de elaborare şi implementare a produselor de program (soft), serviciile transport date (acces la Internet), serviciul de IP – telefonie şi serviciile informatice în localuri publice (Internet - cluburi şi cafenele). Specialiştii Agenţiei explică majorarea numărului solicitanţilor de licenţe pentru aceste activităţi prin creşterea cererii pe piaţa serviciilor de acces la reţeaua globală şi pe cea a serviciilor de telefonie prin Internet.

Potrivit Serviciului de presă al ANRTI, majoritatea din cei 28 de titulari noi de licenţe pentru activităţi în domeniul telecomunicaţiilor au ales serviciile de proiectare, instalare, construcţii montaj a reţelelor şi echipamentelor de telecomunicaţii, serviciile de deservire tehnică a acestor reţele, serviciile cu valoare adăugată, precum şi serviciile publice de telefonie fixă locală.

La începutul lunii noiembrie, la ANRTI erau înregistraţi 1227 titulari de licenţe, dintre care prestează servicii 1074 (84,7%). Mai bine de jumătate dintre ei îşi desfăşoară activitatea în municipiile Chişinău şi Bălţi, restul – în centrele raionale şi în localităţi rurale. Cei mai mulţi agenţi economici autorizaţi să presteze servicii în domeniul telecomunicaţiilor şi informaticii activează în raioanele Anenii Noi, Cahul, Ialoveni, Drochia, Străşeni, Orhei şi Ungheni. Numărul acestora în fiecare din raioanele nominalizate oscilează între 20 şi 25. Pe primele trei locuri după numărul titularilor de licenţă ce activează în localităţile rurale din republică se situează raioanele Anenii Noi (18), Drochia (15) şi Hânceşti (14).      Potrivit legislaţiei în vigoare, ANRTI eliberează licenţe generale şi individuale pentru activităţi în domeniul telecomunicaţiilor şi informaticii şi licenţe tehnice pentru posturile de radio şi TV pe perioada valabilităţii licenţelor de emisie pe care le deţin titularii acestora. Taxa pentru eliberarea licenţei se varsă integral în bugetul statului.                                                                

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus