Trimite e-mail | Printeaza
Economie
20.11.2007

Johan Mathisen: Nivelul investiţiilor străine directe în Republica Moldova este similar cu cel din statele Europei Centrale înainte de aderare la UE

Johan Mathisen: Nivelul investiţiilor străine directe în Republica Moldova este similar cu cel din statele Europei Centrale înainte de aderare la UE

Nivelul investiţiilor străine directe în economia Republicii Moldova creşte atingând nivele similare celor înregistrate în unele state la începutul procesului de tranziţie spre UE, a declarat în cadrul şedinţei ordinare a Clubului Presei Economice Johan Mathisen, reprezentantul Fondului Monetar Internaţional (FMI) la Chişinău.

În urmă cu 5-8 ani acelaşi nivel al investiţiilor a fost atins în Bulgaria, România. Creşterea investiţiilor şi exporturilor sunt în acest an mult mai mari decât am prognozat, a menţionat rezidentul FMI. Fondul anticipează un volum al  investiţiilor străine directe în Republica Moldova de 450 milioane de dolari SUA, în 2007.

Deşi volumul investiţiilor străine directe pe cap de locuitor a atins nivelul altor state din CSI, respectiv 116,4 USD estimativ pentru 2007, în Republica Moldova acest indicator este mult mai mic decât în noile state-membre ale UE. Johan Mathisen a făcut referinţă la România şi Bulgaria, unde nivelul investiţiilor străine pe cap de locuitor a constituit în anul 2006 respectiv 529,2 USD şi 672,3 USD.

Soldul balanţei de plăţi a revenit la traiectoria iniţială, sub semnul plus, după  depăşirea şocurilor externe din 2006. Presiunile exercitate de contul curent rămân a fi moderate, în pofida creşterii deficitului comercial, compensat pe deplin de fluxurile sporite de capital. A crescut rata acumulării activelor străine, ce reflectă creşterea volumului de investiţii străine.

Concomitent cresc şi investiţiile locale. "Pe măsură ce aceste investiţii se vor orienta spre sfera de producţie, ne aşteptăm că va creşte productivitatea în general, se va reflecta atât în creşterea veniturilor, cât şi a salariilor reale", a mai spus Johan Mathisen.

Referindu-se la privatizarea Băncii de Economii, reprezentantul Fondului a declarat că acesta va constitui un subiect aparte în discuţiile pe care misiunea FMI le va purta în decembrie cu Guvernul Republicii Moldova. Potrivit Memorandumului privind politicele economice şi financiare, evaluarea BEM urma să fie finalizată în anul 2007, însă după ce compania Deloytte & Touche, care a câştigat tenderul de evaluare a Băncii de Economii, şi-a manifestat interesul pentru participarea în calitate de intermediar la privatizarea băncii moldovene procesul de privatizare a fost stopat, iar acordul cu compania a fost reziliat.

"Vom discuta opţiunile care există", a declarat presei Johan Mathisen. Deşi încurajează Guvernul să persevereze în acest proces, FMI nu grăbeşte Chişinăul. Practica a arătat că atunci "când se condiţionează foarte rigid, indiferent de situaţie, rezultatele pot fi nesatisfăcătoare", important e ca privatizarea să se facă "bine şi corect", a mai spus rezidentul FMI.

Sursa: Clubului presei economice

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus