Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2007-11-20/3089-3089.html
Data: Nov 20, 2007 (22:14)

ANRE ajusteaza cadrul national de reglementare a pietei electrice la standardele UE

Consiliul de Administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, în şedinţa sa publică de marţi, 20 noiembrie, normele tehnice ale reţelei electrice de transport  şi normele  tehnice  ale  reţelelor  electrice  de  distribuţie, acte normative care reglementează funcţionarea acestor reţele. Consiliul a luat decizia sa după ce proiectele actelor nominalizate au fost consultate cu operatorii de pe piaţa energiei electrice, cu autorităţile de stat interesate şi avizate pozitiv de către grupul de lucru al Comisiei de Stat pentru reglementarea activităţii de întreprinzător, relatează Serviciul de presă al ANRE.

Gheorghe Lupan, şeful direcţiei reglementări şi licenţiere a ANRE, a invocat drept argument principal pentru elaborarea acestor acte necesitatea armonizării cadrului naţional de reglementare a pieţei energiei electrice cu standardele Uniunii Europene (UE) şi aducerii acestuia în concordanţă cu cerinţele Uniunii pentru Coordonarea  Transportului de Electricitate din Europa (UCTE). Lupan a subliniat că ambele documente stipulează reguli şi cerinţe tehnice pentru operatorii pieţei energiei electrice menite să asigure funcţionarea reţelelor electrice de transport şi de distribuţie în condiţii de calitate, siguranţă şi eficienţă economică.

Elaborarea acestor acte normativ tehnice sunt prevăzute de programul naţional de implementare a Planului de acţiuni R. Moldova – UE. Ele vor intra în vigoare odată cu publicarea lor în „Monitorul Oficial al Republicii Moldova”.