Trimite e-mail | Printeaza
Politic
15.11.2007

In integrarea europeana a Moldovei nu se prevad pauze...

In integrarea europeana a Moldovei nu se prevad pauze...

Interviu acordat  AIS "MOLDPRES" de către dl Vladimir Voronin, Preşedinte al Republicii Moldova

Întrebare: Stimate domnule Preşedinte, în ultimul timp tot mai des sosesc la noi în ţară veşti plăcute. Parlamentul European a ratificat marţi Acordul cu privire la facilitarea regimului de vize cu Republica Moldova, iar Comisia Europeană a decis să acorde ţării noastre regimul Comerţului Asimetric. Pe cît de importante sînt aceste decizii pentru Moldova?

Răspuns: Bineînţeles, acestea nu sînt pur şi simplu nişte veşti plăcute. Sînt evenimente. Evenimente istorice, aş spune. Dincolo de fiecare dintre ele se întrezăreşte o avansare reală pe calea obţinerii de către ţara noastră a principalelor libertăţi europene.

Bunăoară, Acordul privind facilitarea regimului de vize facilitează, astăzi, într-o măsură considerabilă accesul cetăţenilor noştri în statele UE. Da, deocamdată, nu avem un regim liberalizat, care ar facilita la maximum circulaţia prin Europa. Dar e un pas considerabil anume în această direcţie. În lipsa lui, costul vizei în UE pentru cetăţenii noştri după Anul Nou s-ar fi dublat, iar acum el rămîne la nivelul anterior. Totodată, acum se reduc considerabil termenele de obţinere a vizei - pînă la zece zile, se măreşte numărul categoriilor de cetăţeni pentru care vizele în UE vor fi în genere gratuite. Şi este vorba nu doar de funcţionarii de stat, ci şi de studenţi, de persoane care participă la schimburile culturale şi umanitare, jurnalişti, sportivi, invalizi, în sfîrşit. Pentru aceste categorii a fost minimalizată lista de documente necesare pentru obţinerea vizei. În plus, UE va aplica diverse stimulente la eliberarea vizelor Schengen. De exemplu, în cazul în care, obţinînd viza Schengen, nu ai încălcat regimul de vize în ţara de aflare, următoarea dată ai toate drepturile la obţinerea vizei multiple.

Doar această enumerare este suficientă pentru a aprecia întreaga natură a schimbărilor survenite. Ea constituie un exemplu viu al bunăvoinţei pe care au manifestat-o ţările UE, al acelui efort enorm, pe care l-a depus Comisia Europeană împreună cu Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Moldovei.

Î.: Paşii ulteriori din partea UE privind facilitarea regimului de vize nu depind în măsura considerabilă de faptul pe cît de civilizat vor beneficia cetăţenii noştri de oportunităţile oferite?

R.: Bineînţeles, că da! Prezentul acord constituie un test pentru ţara noastră, pentru toţi cetăţenii noştri. Trebuie să conştientizăm că acum orice lipsă de corectitudine a compatrioţilor noştri în respectarea regimului de vize în statele UE se va răsfrînge asupra ţării în ansamblu, asupra încrederii faţă de ea din partea partenerilor noştri europeni. Totuşi, sper că Moldova nu va oferi prilejuri pentru nelinişte.

Î.: Despre regimul comerţului asimetric cu UE s-a vorbit foarte mult. Şi totuşi, ce posibilităţi anume oferă acesta pentru Moldova? Căci potenţialul industrial al ţării noastre nu este, din păcate, atît de mare, încît să poată utiliza pe deplin un regim comercial extrem de favorabil.

R.: Piaţa Moldovei este foarte mică şi nu este foarte atractivă pentru investiţii. Investiţiile pot veni numai în producţia orientată spre export. Noi menţinem zona de liber schimb cu ţările CSI. Acum noi obţinem în multe privinţe un regim similar de comerţ exterior cu Uniunea Europeană. De altfel, referitor la mărfurile care nu numai că deja se produc, ci şi care ar putea fi produse în Moldova: acum, datorită deciziei Comisiei Europene, aproape 12 mii de categorii de mărfuri pot pătrunde fără taxe pe pieţele UE. Ţinînd cont de faptul că impozitul pe beneficiu în Moldova este egal cu zero, acest regim de asimetrie dublă constituie un factor unic de atragere a investiţiilor - atît occidentale, cît şi din ţările CSI. De altfel, a investiţiilor care se vor concentra în sferele orientate spre export.

În plus, nu trebuie să uităm că anume regimul comerţului asimetric va ameliora substanţial indicatorii şi posibilităţile întreprinderilor amplasate în Transnistria. Se poate afirma că Moldova împreună cu UE au deschis pentru aceste întreprinderi noi pieţe. Consider că acest lucru va consolida şi mai mult încrederea şi înţelegerea reciprocă dintre populaţia de pe cele două maluri ale Nistrului.

Î.: Se apropie de finalizare realizarea Planului individual de acţiuni Republica Moldova - Uniunea Europeană. Care sînt perspectivele avansării pe calea integrării europene? Ce urmează?

R.: Nu trebuie să ne grăbim. Să începem cu faptul că pe noi ne aşteaptă înainte o muncă enormă în cadrul actualului plan de acţiuni. Avem încă de îndeplinit numeroase sarcini. Noi trebuie să muncim destul de mult, pentru ca faţă de Republica Moldova să nu apară nici un fel de, să spunem aşa, pretenţii. Trebuie să acţionăm astfel, încît parametri importanţi ai reformării noastre, cum ar fi consolidarea democraţiei şi drepturilor omului, libertatea mass-media, crearea unui climat investiţional benefic, reducerea corupţiei, să nu trezească îndoieli nici la Chişinău, nici la Bruxelles.

Noi am elaborat un pachet de măsuri care va schimba radical situaţia. Bunăoară, în sfera ameliorării climatului investiţional am pregătit, adăugător la măsurile de liberalizare a economiei care deja au fost implementate, către sfîrşitul acestui an, încă o "surpriză". Este vorba de un plan complex de dezvoltare a parcurilor industriale şi zonelor libere, care cuprinde întregul teritoriu al Republicii Moldova. În sfera îmbunătăţirii sistemului judiciar şi protejării mai eficiente a drepturilor omului noi intenţionăm totuşi să transmitem un şir de atribuţii din acest domeniu Curţii Constituţionale. Anume Curtea Constituţională trebuie să fie ultima instanţă din această sferă în Moldova. Această măsură, în opinia mea, va spori exigenţa şi calitatea deciziilor judecătoreşti, va permite soluţionarea la nivel naţional a litigiilor şi conflictelor care astăzi sînt expediate direct la Strasbourg. Cît priveşte reformele în sfera mass-media, este necesar cu adevărat să ne gîndim serios cum să facem ca compania noastră "Teleradio-Moldova" să devină cu adevărat o instituţie modernă şi publică.

Cu referire la perspectivele relaţiilor Moldovei cu UE, cel mai greu urcuş e înainte. La începutul lunii decembrie mă voi afla la Bruxelles. Acolo vom avea posibilitatea să examinăm deschis cele mai acute probleme. Aş vrea să remarc un lucru principial, în opinia mea. Deşi am ales cu mult mai tîrziu decît alte ţări calea modernizării europene, Moldova reuşeşte să recupereze cele pierdute. Fiţi de acord că e mult mai complicat să alergi spre un obiectiv, decît să te apropii de el fără grabă, ocolind de departe obstacolele, piedicile, asigurîndu-te din timp de posibilele greşeli. Însă deocamdată noi alergăm şi nu se prevăd pauze...

Vă mulţumim pentru interviu, dle Preşedinte.

LEGĂTURI UTILE:Preşedintele Republicii Moldova

Cititi si:

BBC: Care ar fi efectul scutirii de taxe vamale la import în UE?

Ascultaţi interviul cu Valeriu Lazăr

Cronica Ronana: Palitura de osanda

“Limba moldoveneasca”, limba europeana

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus