Trimite e-mail | Printeaza
Economie
15.11.2007

Comunicat al Bancii Nationale a Moldovei

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei a aprobat recent Planul de Acţiuni cu privire la implementarea strategiei de ţintire a inflaţiei.

Analiza experienţei altor ţări, inclusiv a celor din Europa Centrală şi de Est ne arată că în toate ţările, în care obiectivul principal al băncilor centrale este „stabilitatea preţurilor”,  s-a trecut la  regimul de ţintire directă a inflaţiei care s-a dovedit a fi cel mai eficient regim de politică monetară pentru îndeplinirea obiectivului nominalizat.

Această strategie se caracterizează prin adoptarea şi declararea publică a unei ţinte cantitative de inflaţie  pentru unul sau mai multe orizonturi de timp şi asumarea explicită de către autoritatea monetară a stabilităţii preţurilor în calitate de obiectiv primordial al politicii monetare. Necesitatea operării modificărilor la regimul politicii monetare existent în Republica Moldova a fost determinată de  stabilirea  noului obiectiv fundamental al Băncii Naţionale  a Moldovei -  asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor.

 Implementarea cu succes a regimului de ţintire directă a inflaţiei necesită îndeplinirea unui şir de precondiţii cu caracter instituţional şi operaţional, ceea ce implică, de regulă, o perioadă de trecere de circa 2-3 ani. Planul de Acţiuni cu privire la implementarea strategiei de ţintire a inflaţiei prevede, în principal, optimizarea operaţiunilor de politică monetară a Băncii Naţionale, crearea bazei de date corespunzătoare, precum şi a cadrului de analiză, modelare şi prognoză, elaborarea politicii de informare a publicului larg  şi întreprinderea măsurilor pentru majorarea gradului de încredere a societăţii civile faţă de politica monetară promovată de către Banca Naţională a Moldovei.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus