Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2007-11-15/3046-3046.html
Data: Nov 15, 2007 (21:55)

Organizatia Studentilor Basarabeni a trimis o scrisoare deschisa autoritatilor romane responsabile cu educatia

Organizatia Studentilor Basarabeni a trimis o scrisoare deschisa autoritatilor romane responsabile cu educatia.  Prezentăm textul integral al scrisorii:

"Către: Ministerul Educaţiei, Cercetării şi TineretuluiÎn atenţia: Domnului Ministru Cristian Mihai Adomniţei

Stimate domnule ministru,

Organizaţia Studentilor Basarabeni este o organizaţie studenţească constituită în anul 2001, cu scopul de a întări şi sprijini comunitatea studenţilor basarabeni veniţi la studii în universitatile din ţara-mamă.

Astfel vă adresăm acest mesaj, prin care semnalăm faptul că situaţia tinerilor la momentul de faţă este foarte dificilă din cauza cuantumului mic al burselor (elevi 40 USD, echivalentul a 92 de lei, studenţi 50 USD, echialentul a 115 lei), sumă forte mică raportată la coşul minim de consum. Precizăm faptul că ultimul cuantum al burselor a fost stabilit în 1997 şi nu a mai fost modificat, în contextul în care 115 lei împărţit la 30 de zile ar însemna în prezent 4 lei pe zi, sumă insuficientă pentru a asigura cel puţin două mese pe zi. În aceeaşi ordine de idei, menţionăm că elevii bursieri au obligaţia achitării unei sume ajungând până la 250 lei lunar pentru cantină, bursa acestora fiind doar de 92 lei pe luna.

Menţionăm că în anul 1997, când a fost recalculat pentru prima dată cuantumul buselor si stabilită suma de 50 dolari, salariul minim pe economie în România constituia aproximativ 150.000 de lei lunar, iar bursa unui student basarabean era de aproximativ 360.000 de lei (echivalentul a 50 de dolari în anul 1997), de două ori mai mare decât salariul minim. Însă în anul 2007, bursa unui student basarabean este de trei ori mai mică decât salariul minim. În acest sens Organizaţia Studenţilor Basarabeni solicită majorarea cuantumului buselor pentru elevi şi studenti basarabeni cel putin la nivelul salariului minim pe economie.

Pe de altă parte, în centrele universitare din România distribuirea burselor către elevii şi studenţii basarabeni, bursieri ai Statului Român, se face într-un mod dezorganizat. Astfel, studenţii din Bucureşti şi Iaşi primesc bursele pe luna octombrie la sfârşitul lunii, iar cei din Timişoara - la sfârşitul lunii noiembrie, iar studenţii din anul I abia în luna decembrie, fapt care se datorează întârzierii confirmării de la MECT că sunt admişi. Tot din acest motiv unii tineri basarabeni au fost puşi în situaţia de a achita şi amenzi la poliţie pentru întârzierea depunerilor actelor în vederea obţinerii permisului de şedere. Cu problema mai sus menţionată se confruntă şi elevii. De exemplu, anul trecut la Colegiul Tehnic din Timişoara elevii au primit bursele pentru lunile septembrie şi octombrie în luna decembrie, iar pentru luna noiembrie în martie, acest fapt constituind un motiv de descurajare.

Organizaţia Studenţilor Basarabeni vine cu o propunere către Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului. Considerăm că ar fi oportun să participăm la elaborarea unor acte legislative care privesc deciziile luate vizavi de tinerii basarabeni aflaţi la studii pe teritoriul României, în calitate de consultanţi.

Întrucât sesizările anterioare ale OSB către responsabilii din cadrul MECT de la Bucureşti vizavi de situaţia studenţilor basarabeni a rămas fără ecou, apelăm la sprijinul şi înţelegerea dumneavoastră, dle ministru şi sperăm că spiritul tânăr şi solidaritatea exprimată deseori faţă de românii din Basarabia să se concretizeze în acţiunile pe care le veţi întreprinde.

În speranţa că veţi răspunde apelului nostru, vă asigurăm de întregul sprijin.

Cu multă consideraţie şi încredere,

Sergiu Bucşa – preşedintele OSB TimişoaraVlad Durnea – preşedinte OSB Bucureşti"