Trimite e-mail | Printeaza
Economie
14.11.2007

Comisia Europeana propune Moldovei preferinte comerciale autonome aditionale

Comisia Europeana propune Moldovei preferinte comerciale autonome aditionale

Comisia Europeană a adoptat propunerea pentru un Regulament ce va oferi Moldovei preferinţe comerciale autonome adiţionale (PCA) pentru exporturile în UE. Propunerea optează pentru aplicarea taxei zero pentru accesul liber la pieţele UE pentru majoritatea produselor de origine moldovenească.

La această etapă Comisia Europeană va înainta propunerea sa către Consiliul Uniunii Europene, unde va fi discutată de către Statele Membre ale UE, pentru a se ajunge la o decizie finală în următoarele săptămâni. Regulamentul propus include concesiuni unilaterale din partea UE, care nu au fost negociate cu Guvernul Moldovei  şi pentru care nu este necesar să fie încheiat un acord.

Potrivit comunicatului Comisiei Europene, prin intermediul facilităţilor acordate Moldovei prin majorarea accesului pe piaţa UE, Comisia Europeană intenţionează să susţină dezvoltarea economiei Moldovei prin creşterea nivelului şi diversităţii exporturilor.

Moldova deja beneficiază de preferinţele extinse din cadrul unui sistem preferenţial generalizat (GSP+), orientat spre dezvoltarea durabilă şi buna guvernare. Preferinţele prevăzute în cadrul propunerii curente vor fi aplicate şi în continuare, fiind menţinute însă şi  condiţiile aplicate pentru sistemul GSP+.

UE mai mult importă din Moldova produse textile şi încălţăminte. Volumul comerţului între UE şi Moldova este în valoare de 1.2 miliarde EUR (20 miliarde MDL).

Regulamentul va oferi acces liber şi nelimitat la piaţa UE pentru toate produsele originare din Moldova, cu excepţia unor produse agricole specifice (informaţiile despre produsele specifice nu pot fi divulgate până când Regulamentul se află în discuţie la Consiliul Uniunii Europene). Pentru aceste produse agricole vor fi aplicate taxe specifice, cu creşterile anuale respective, aceasta fiind o stimulare uşoară a dezvoltări capacităţilor de producere în Moldova.

Acest Regulament va permite Moldovei să majoreze nivelul de producere şi exporturi în UE.

În Politica Europeană de Vecinătate pentru Moldova din cadrul Planului de Acţiuni, care a fost semnat în Februarie 2005, UE s-a angajat să prevadă o posibilitate de a garanta Moldovei un sistem adiţional PCA, ceea ce demonstrează că în Moldova s-a ameliorat substanţial sistemul de control şi de certificare a provenienţei bunurilor şi produselor. În ultimii ani Moldova şi-a reformat sistemul de certificare şi control. Urmare a acestor reforme Comisia Europeană a decis că Moldova poate beneficia de sistemul adiţional PCA.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus