Trimite e-mail | Printeaza
Politic
13.11.2007

Intrevedere Marian Lupu - Andrus Ansip

Intrevedere Marian Lupu -  Andrus Ansip

Marian Lupu, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o întrevedere cu Andrus Ansip, Prim-ministru al Republicii Estonia, aflat în vizită oficială la Chişinău. 

Spicherul a exprimat gratitudine autorităţilor estoniene pentru caracterul prioritar atribuit relaţiilor cu ţara noastră şi dorinţa sinceră a Estoniei de a împărtăşi Republicii Moldova experienţa de integrare europeană.

„Dorinţa Republicii Moldova de a se alinia la statele europene reflectă aspiraţiile întregului popor. Moldova rămâne ataşată eforturilor şi reformelor demarate pentru integrarea în familia europeană”, a relevat Marian Lupu. Totodată, a mai subliniat spicherul, cetăţenii moldoveni au nevoie de un mesaj politic clar de susţinere a vocaţiei europene a Republicii Moldova. În acest sens, Preşedintele Parlamentului a reiterat necesitatea negocierii unui nou aranjament cu Uniunea Europeană, odată cu expirarea în 2008 a Acordului de Parteneriat şi Cooperare. Acest nou document, a mai adăugat Marian LUPU, ar trebui să stipuleze clar apropierea graduală a Republicii Moldova de cele patru libertăţi europene.

Preşedintele Parlamentului a mai pledat pentru extinderea cooperării moldo-estoniene pe plan bilateral, dar şi în context european. Îndeosebi, spicherul a remarcat importanţa valorificării pe deplin a oportunităţilor de colaborare comercial-economică, identificarea oportunităţilor de investiţii şi iniţierea unor parteneriate de afaceri reciproc avantajoase.

Marian Lupu, de asemenea, a optat în favoarea atribuirii unei noi dinamici relaţiilor interparlamentare moldo-estoniene, accentuând faptul că vizita la Chişinău la sfârşitul lunii noiembrie curent a grupului de prietenie cu Moldova din cadrul Parlamentului estonian va contribui semnificativ la consolidarea raporturilor dintre forurile legislative moldovean şi estonian.

La rândul său, Premierul estonian a reafirmat disponibilitatea Estoniei de a împărtăşi Republicii Moldova experienţa pe calea integrării europene. „Estonia rămâne un susţinător ferm al extinderii Uniunii Europene”, a mai menţionat oficialul european. Andrus ANSIP a accentuat în context importanţa acordării Republicii Moldova a unei perspective europene clare, dar şi a continuării realizării de către Moldova a reformelor democratice.

Premierul estonian a mai comunicat faptul că la mijlocul săptămânii viitoare Estonia şi Ungaria vor semna Acordul de participare a Estoniei în cadrul Centrului Comun de Eliberare a Vizelor, deschis în incinta ambasadei ungare la Chişinău, reletează Secţia Relaţii cu Mass Media a Parlamentului Republicii Moldova.     

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus