Trimite e-mail | Printeaza
Economie
13.11.2007

In noua luni ale anului curent, consumul de energie electrica a crescut cu 5,1%

În nouă luni ale anului curent, consumul de energie electrică în Republica Moldova (fără raioanele din stânga Nistrului) a crescut, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 5,1% şi a ajuns la două miliarde 306,1 mil. kWh, arată un raport al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) privind evoluţiile pe acest segment al pieţei energetice.

Potrivit datelor operative ale ANRE, cea mai mare creştere a consumului de energie – de 11,9% - a fost atestată în zona deservită de RED Nord – Vest. În zona deservită de RED Nord consumul de energie s-a majorat cu 6,7%, iar în zonele deservite de cele trei întreprinderi de distribuţie ale companiei Union Fenosa în Moldova (RE Chişinău, RED Centru şi RED Sud)– cu 3,6%. Consumatorul eligibil SA „Ciment” din Rezina a înregistrat  o creştere de 10,2%.

În perioada de raport, rata medie a consumului tehnologic şi a pierderilor comerciale de energie în reţelele de distribuţie s-a redus cu 0,61 puncte procentuale şi a ajuns la 13,77%.  Cele mai semnificative reduceri au fost înregistrate de RED Nord - Vest şi RED Nord, unde rata pierderilor în nouă luni s-a diminuat cu 3,3 puncte procentuale şi, respectiv, cu 2,1 puncte şi a constituit 12,0% şi, respectiv, 9,9%.  La întreprinderile de distribuţie ale companiei Union Fenosa în Moldova acest indicator a alcătuit 14,92%. 

Conform raportului ANRE, în perioada ianuarie – septembrie 2007, cele cinci  întreprinderi de distribuţie şi SA „Ciment” din Rezina au achiziţionat în total circa două miliarde 737 mil. kWh de energie electrică sau cu 3,5% mai mult decât în perioada corespunzătoare a anului 2006. Achiziţiile au fost acoperite în proporţie de 78,3% din importul  de energie electrică din Ucraina, iar 21,7% - din producţia autohtonă de curent electric. Volumul importurilor a crescut cu 8,2% şi a constituit două miliarde 144,2 mil. kWh. În acelaşi timp, producţia internă de energie s-a redus cu 11,8% şi a alcătuit  592,45 mil. kWh.

Cea mai semnificativă reducere – de 2,1 ori - a înregistrat Centrala hidroelectrică de la Costeşti, care din luna august se află în reparaţie capitală. Diminuarea producţiei autohtone de energie electrică a fost cauzată şi de temperaturile ridicate din primele luni ale anului curent, care au redus cererea consumatorilor de energie termică, fapt care, la rândul său, a pus centralele electrice cu termoficare în situaţia de a micşora producerea  agentului termic şi a curentului electric.   

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus