Trimite e-mail | Printeaza
Politic
13.11.2007

Igor Smirnov: Transnistria, dispusa sa reia conditionat negocierile cu R. Moldova

Liderul autoproclamatei republici transnistrene, Igor Smirnov, a declarat că Tiraspolul este dispus să reia negocierile cu autorităţile de la Chişinău doar dacă acestea vor renunţa la ceea ce el a numit "presiuni de orice natură", inclusiv economice, relatează BBC România.

Igor Smirnov a făcut aceste declaraţii după ce a revenit dintr-o vizită oficială efectuată la Moscova, unde s-a întâlnit cu mai mulţi oficiali din Federaţia Rusă.

Liderul de la Tiraspol a precizat că întreaga populaţie transnistreană a avut de suferit din cauza "sancţiunilor economice" impuse de Chişinău, făcând astfel referire la regimul vamal introdus de Republica Moldova la frontierea cu Ucraina, în martie 2006, în baza căruia companiile transnistrene sunt obligate să-şi exporte produsele doar cu acordul Chişinăului.

El a adăugat că autorităţile de la Chişinău ar trebui "să îşi schimbe tonul" în relaţiile cu Tiraspolul şi "să poarte un dialog ca de la egal la egal, ca între un stat şi un alt stat", precizând că nu împărtăşeşte entuziasmul unor politicieni în ceea ce priveşte ultimele iniţiative ale omologului său moldovean, privind derularea de negocieri directe, fără mediatori, între cele două administraţii.

Smirnov a sugerat că Republica Moldova şi-a asumat în repetate rânduri diferite angajamente pe care nu le-a onorat.

"Voronin a declarat pâna acum atâtea, încât eu nu mai cred ce spune. Vreau doar să observ că mereu cineva doreşte să decidă ceva pe la spatele poporului. Nu le va reuşi nimic”, a declarat Smirnov, subliniind că nici în prezent nu există garanţii că autorităţile de la Chişinău îşi vor respecta angajamentele asumate.

Igor Smirnov s-a întâlnit la Moscova cu Mihail Kamînin, oficial din cadrul Ministerului rus de Externe, şi cu secretarul-adjunct al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Iuri Zubakov.

Autorităţile de la Chişinău nu au comentat deocamdată declaraţiile liderului transnistrean.

Sursa: MEDIAFAX

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus