Trimite e-mail | Printeaza
Politic
12.11.2007

PSD: Declaratiile lui Voronin denota esecul diplomatiei romane in relatia cu vecinii

PSD: Declaratiile lui Voronin denota esecul diplomatiei romane in relatia cu vecinii

Vicepresedintele PSD Cristian Diaconescu a declarat luni ca recentele afirmatii ale presedintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin, la adresa Romaniei denota esecul diplomatiei romane in relatia cu vecinii din est, dar a criticat totodata “neadevarurile” spuse de politicianul despre Prut.

Diaconescu a spus ca recentele evolutii din Ucraina si Moldova fata de Romania sunt o consecinta a faptului ca diplomatia romana a compromis relatiile cu vecinii din est, “un semnal foarte grav si un semn de neputinta”. Liderul PSD a criticat si faptul ca niciun oficial roman “nu a catacdisit” sa dea un raspuns oficial in legatura cu declaratiile lui Voronin dintr-un cotidian central de luni.

“In ceea ce spune Voronin sunt foarte multe greseli, afirmatii tendentioase, invatate la o scoala departe de Occident si care nu apropie Moldova de UE, acolo unde cetatenii ei vor sa ajunga”, a comentat vicele PSD interviul acordat de Voronin Evenimentului Zilei.

Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, isi reia atacurile la adresa Romaniei, pe care o acuza de tendinte imperialiste si de amestec in treburile interne, inclusiv prin finantarea partidelor politice si a presei de la Chisinau, potrivit unui interviu publicat luni de Evenimentul Zilei.

Bucurestiul “s-a implicat si se implica in problemele interne ale Republicii Moldova”, afirma Vladimir Voronin. “Romania tot timpul ne implica noua, prin diferite metode, standardele romanesti. Incepind de la limba, istorie, denumirea valutei nationale, inclusiv tricolorul, inclusiv stema. Denumirea administrativ-teritoriala, ca am trecut la judete si am facut un lucru extrem de negativ. Si multe, multe alte lucruri pe care, pe parcursul acestor ani Romania ni le baga noua cu de-a sila”, acuza liderul de la Chisinau. El se declara deranjat inclusiv de textul prin care statul roman a recunoscut, in urma cu 16 ani, independenta Republicii Moldova, subliniind caracterul provizoriu al acestei declaratii.

“Noi intelegem foarte bine de ce Romania se bate atit de tare sa ne faca pe noi romani. Eu am vorbit trei ani in urma: Romania este ultimul imperiu in Europa! Dar soarta imperiilor stiti care este...De aceea, romanii se lupta pentru acesta treaba, ca se ne faca pe noi romani”, conchide presedintele Voronin, dupa care adauga vehement: “Noua nu ne trebuie! Noi suntem moldoveni si o sa fim moldoveni! Cit nu s-ar lupta, cine nu s-ar lupta. Pur si simplu noi pierdem timpul in relatiile noastre bilaterale cu aceste chestii”, afirma liderul moldovean. Intrebat despre relatia cu presedintii Romaniei - Ion Iliescu si Traian Basescu - Voronin spune ca la inceput “toate relatiile erau foarte simpatice”, dar ulterior ambii presedinti romani au trecut la “acel nationalism, unionism, pe care le promoveaza catre Moldova absolut deschis”. Voronin a spus, in context, ca, in discutiile lor particulare, fostul presedinte Iliescu dorea sa-l convinga ca moldovenii sunt romani. NewsIn

Sursa: Cotidianul

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus