Trimite e-mail | Printeaza
10.11.2007

Serviciul de presă al Preşedintelui Republicii Moldova

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a avut o întrevedere cu Secretarul General al Consiliului Europei, Terry Davis, aflat la Chişinău pentru a participa la ceremonia de inaugurare a Institutului Naţional al Justiţiei.Preşedintele a salutat aflarea Secretarului General al CE la Chişinău, exprimînd mulţumiri din partea conducerii statului pentru sprijinul constant acordat ţării noastre de către această instituţie europeană în implementarea reformelor democratice.

Vladimir Voronin a menţionat că realizarea angajamentelor asumate în cadrul Consiliului Europei constituie o prioritate pentru Republica Moldova, accentuînd faptul că, în prezent, ţara noastră se află în faza de pregătire pentru trecerea la etapa post-monitorizare.

În această ordine de idei, şeful statului s-a referit la măsurile întreprinse privind armonizarea legislaţiei naţionale la standardele europene şi realizarea Planului calendaristic al acţiunilor legislative în conformitate cu recomandările şi   rezoluţiile Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Şeful satului a ţinut să accentueze că autorităţile moldoveneşti respectă întocmai planul calendaristic nominalizat.

Vladimir Voronin a mai subliniat că, în prezent se află la etapa de finalizare  Planul de Acţiuni RM–UE, autorităţile moldoveneşti aflîndu-se în proces de negocieri cu instituţiile europene privitor la viitorul cadru al relaţiilor de colaborare între Republica Moldova şi Uniunea Europeană.

De asemenea, Preşedintele a exprimat recunoştinţă Secretarului General al Consiliului Europei pentru susţinerea, în cadrul instituţiilor europene, a poziţiei Republicii Moldova în procesul de soluţionare a conflictului transnistrean. În context, şeful statului s-a referit la iniţiativele lansate recent în vederea consolidării încrederii dintre Chişinău şi Tiraspol.   

La rîndul său, Terry Davis a reiterat faptul că organizaţia pe care o conduce va susţine şi pe viitor eforturile întreprinse de autorităţile moldoveneşti îndreptate spre identificarea unei soluţii politice durabile a problemei transnistrene, în baza principiului de integritate teritorială a Republicii Moldova.  

Secretarul General al CE a salutat inaugurarea la Chişinău a  Institutului Naţional al Justiţiei, exprimîndu-şi speranţa că acest eveniment va contribui substanţial la definitivarea reformei sistemului judiciar din ţară. Terry Davis a dat asigurări de asistenţa continuă a Consiliului Europei în atingerea acestui obiectiv. 

2007-11-09 

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus