Trimite e-mail | Printeaza
Politic
09.11.2007

Consulatul roman de la Chisinau va putea elibera zilnic peste 600 de vize

Consulatul roman de la Chisinau va putea elibera zilnic, incepand cu luna decembrie, peste 600 de vize, urmare a suplimentarii numarului de angajati, imbunatatirii spatiilor de lucru si introducerii unui nou sistem informatic de prelucrare a documentelor.

Ilie Bolojan, secretarul general al Guvernului, care a vizitat consulatul, a constatat ca spatiile de lucru nu sunt corespunzatoare, personalul este insuficient, iar procedura de programare a cetatenilor moldoveni este "greoaie". "Faptul ca cetatenii nu sunt multumiti de prestatiile consulare de la Chisinau este o realitate", a declarat Bolojan. El a apreciat ca sistemul de acordare a vizelor a functionat "ca o restrictie" de circulatie, avand ca efect reducerea in acest an a numarului de intrari in Romania, comparativ cu 2006. Astfel, numarul de intrari in Romania ale cetatenilor din Republica Moldova a scazut de la 1,5 milioane, in 2006, la 780.000, in primele noua luni ale acestui an. "Acest lucru ne impune sa marim capacitatea de a elibera vize la peste 600 de eliberari zilnic" a spus seful SGG.

Bolojan a amintit ca a fost incheiat un contract de inchiriere a unui spatiu mai mare in care consulatul va functiona incepand cu luna decembrie. "Avem un program informatic destul de vechi, gestionat de Oficiul Roman pentru Emigrari din structura Ministerului de Interne, iar datele introduse la Chisinau trebuie validate intr-un server central la Bucuresti si numai dupa aceea poate fi eliberata viza, operatiune care dureaza destul de mult. Prin dotarile care vor fi facute de la inceputul anului viitor, durata va fi redusa la jumatate", a mai spus Bolojan.

Sursa: Realitatea Romaneasca

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus