Trimite e-mail | Printeaza
Politic
09.11.2007

Republica Moldova a fost aleasa in Consiliul Economic si Social

La 8 noiembrie 2007, Republica Moldova a fost aleasă, în cadrul alegerilor desfăşurate în Adunarea Generala a ONU, în Consiliul Economic şi Social (ECOSOC). Alegerea Moldovei în ECOSOC, unul din organele principale ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, este un eveniment în premieră de la aderarea, în 1992, a  ţării noastre la ONU, un rezultat al efortului susţinut al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene pe parcursul ultimilor trei ani şi realizat cu implicarea tuturor misiunilor diplomatice, în particular a Misiunii Permanente a Republicii Moldova pe lângă Naţiunile Unite (New York), relatează Direcţia Mass-Media şi Relaţii cu Publicul a MAEIE.  

Pe parcursul a trei ani, începând cu 1 ianuarie 2008, Moldova va  contribui la examinarea şi soluţionarea problemelor de ordin economic şi social care stau pe agenda Naţiunilor Unite. În cooperare cu alte state membre ale ECOSOC, Moldova va participa la dezbaterea subiectelor de importanţă majoră ale economiei mondiale, consolidarea cooperării economice internaţionale, va aborda problematica socială, culturală, subiectele din educaţie şi sănătate la nivel internaţional, se va implica în elaborarea recomandărilor pe aceste probleme pentru Adunarea Generală, statele membre ale Naţiunilor Unite şi agenţiile specializate ale ONU. O atenţie aparte va fi acordată consolidării eforturilor comunităţii internaţionale în vederea eradicării sărăciei, întăririi parteneriatului global pentru dezvoltare şi asigurării creşterii economice durabile. 

Republica Moldova se va angaja activ în procesul de reformă a ECOSOC, sporirea rolului acestui organ în gestionarea problemelor socio-economice cele mai stringente aflate în preocuparea comunităţii internaţionale, dezvoltarea dialogului global susţinut de Consiliu cu alte structuri internaţionale, intensificarea cooperării cu instituţiile Bretton Woods, Organizaţia Mondială a Comerţului şi UNCTAD, coordonarea activităţii diverselor comisii şi comitete specializate care raportează ECOSOC.

ECOSOC reprezintă principalul for al ONU pentru discutarea problemelor internaţionale cu caracter economic şi social. Din componenţa ECOSOC fac parte 54 de state membre ale ONU, alese în conformitate cu principiul distribuţiei geografice. Şedinţele se desfăşoară la New York şi Geneva.       

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus