Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
08.11.2007

BOR se pregateste sa plece la Moscova, chiar daca Rusia contesta eparhiile din Moldova

Biserica Ortodoxă Română (BOR) pregăteşte delegaţia pentru întâlnirea cu Biserica Rusă, din 19 şi 20 noiembrie, pentru că nu a primit niciun document oficial care să anuleze vizita, deşi Moscova a anunţat că este inoportună şi cere BOR să renunţe la reactivarea celor trei eparhii din R. Moldova.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Constantin Stoica, a declarat joi pentru NewsIn că BOR îşi menţine poziţia în ceea ce priveşte cele trei eparhii reactivate în Republica Moldova, contestate atât de Mitropolia Republicii Moldova, cât şi de Patriarhia Rusă.

Biserica Ortodoxă Rusă a cerut chiar Bisericii Ortodoxe Române să anuleze decizia din luna octombrie de reactivare a trei eparhii pe teritoriul Republicii Moldova şi Ucrainei, considerată o "nouă agresiune în spaţiul său canonic", se arată într-o declaraţie difuzată miercuri de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse. Patriarhia Română a explicat însă, de la sfârşitul lui octombrie, că Sfântul Sinod al BOR nu a decis, la recenta şedinţă, înfiinţarea a trei eparhii noi în Basarabia, ci doar a recunoscut faptul că eparhiile au fost reactive anterior printr-o decizie juridică.

"Această reactivare a fost consecinţa firească a faptului că anterior, printr-o hotărâre definitivă a Curţii Supreme de Justiţie a Republicii Moldova din 2004 şi prin modificările înregistrate la Statutul de organizare şi funcţionare a Mitropoliei autonome a Basarabiei, aceasta a fost recunoscută drept 'succesoare spirituală, canonică, istorică a Mitropoliei Basarabiei care a funcţionat până în anul 1944 inclusiv', cu eparhiile ei componente, Arhiepiscopia Chişinăului, Episcopia de Bălţi, Episcopia Basarabiei de Sud şi Episcopia Ortodoxă a Dubăsarilor şi a toată Transnistria", explica Patriarhia Română într-un comunicat.

Eparhiile au fost reactivate de Mitropolia autonomă a Basarabiei şi înregistrate oficial de Guvernul Republicii Moldova, au personalitate juridică de câţiva ani, iar Sfântul Sinod a luat doar "act cu binecuvântare de recunoaşterea juridică a respectivelor eparhii ale Mitropoliei Basarabiei de către autorităţile de stat ale Republicii Moldova".

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse anunţă însă faptul că a "primit cu profundă îngrijorare şi regret vestea că Biserica Ortodoxă Română a decis să constituie pe teritoriul canonic al Patriarhiei Moscovei trei eparhii cu sediile în oraşele Bălţi, Cantemir şi Dubăsari". Decizia părţii române nu numai că va distruge perspectivele cooperării celor două patriarhate, dar în mod inevitabil "va provoca haos în familia ortodoxiei mondiale" şi "va crea o nouă ameninţare pentru buna înţelegere interetnică într-o regiune unde în mod tradiţional locuiesc mai multe etnii", se mai arată în documentul dat publicităţii miercuri.

În replică, BOR a făcut încă de săptămâna trecută apel la dialog pe această temă, după ce Preşedintele Departamentului pentru Relaţii Externe al Patriarhiei Moscovei ÎPS Mitropolitul Kiril de Smolensk şi Kaliningrad şi-a arătat îngrijorarea faţă de înfiinţarea celor trei eparhii, într-o declaraţie postată pe site-ul Patriarhiei Rusiei şi preluată de agenţia Interfax.

Patriarhia Română spunea atunci că hotărârea Sfântului Sinod "va putea fi transpusă în practică în consultare cu Patriarhia Moscovei şi cu alte Biserici Ortodoxe surori, tocmai pentru că se doreşte întărirea comuniunii şi cooperării între Bisericile Ortodoxe surori."

Totuşi, mitropolitul Kiril a explicat, în aceeaşi declaraţie de presă, că întâlnirea de la Moscova dintre reprezentanţii celor două biserici ortodoxe, programată pe 19 şi 20 noiembrie, s-ar putea să fie anulată, deoarece ar putea fi înţeleasă greşit atât în Moldova cât şi în România.

Reprezentantul Bisericii Ortodoxe Române a declarat joi pentru NewsIn că, până în prezent, dialogul dintre cele două biserici s-a purtat mai mult prin presă şi că Patriarhia Română nu a primit niciun document "prin care să se considere inoportun dialogul din 19, 20 noiembrie de la Moscova", iar BOR se pregăteşte să trimită o delegaţie oficială la întâlnire.

Într-un comunicat din 2 noiembrie, BOR spunea şi că, în cazul în care întâlnirea programată între cele două biserici nu va avea loc la Moscova, aceasta poate fi organizată la o altă dată, în altă ţară, de preferat ortodoxă, ca Grecia sau Cipru.

Sursa: NewsIn

Editor Sandra Scarlat / Adelina Radulescu

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (4)

 

Sus