Trimite e-mail | Printeaza
08.11.2007

Direcţia Mass-Media şi Relaţii cu Publicul a MAEIE

Irlanda susţine  importanţa consolidării relaţiilor Republicii Moldova cu Uniunea Europeană şi apreciază progresul înregistrat de Republica Moldova în contactele politice cu UE, precum şi în diverse domenii ale economiei naţionale, au susţinut reprezentanţii Departamentului Afacerilor Externe al Irlandei în cadrul întrevederii cu Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al RM, Valeriu Ostalep, aflat în vizită la Dublin în perioada 6-7 noiembrie. Potrivit Ministrului de Stat pentru Afaceri Europene al Irlandei, Dick Roche, este important să se  continue  cooperarea pe multiple planuri între UE şi statele vecine pentru a asigura stabilitatea şi prosperitatea pe întreg teritoriul continentului european. Totodată, diplomaţii irlandezi au subliniat importanţa consolidării eforturilor Republicii Moldova, la fel ca si ale Uniunii Europene, în vederea  realizării acţiunilor ce ar corespunde aşteptărilor şi intereselor cetăţenilor moldoveni.

În cadrul dialogului purtat la Departamentul Afacerilor Externe s-a efectuat, de asemenea, un schimb amplu de opinii privind iniţiativele recente ale conducerii RM referitor la  consolidarea măsurilor de încredere şi de securitate între ambele maluri ale Nistrului, considerate de partea irlandeză binevenite şi constructive.

În scopul diversificării raporturilor bilaterale moldo-irlandeze, s-a convenit asupra necesităţii consolidării dimensiunii parlamentare a  cooperării prin realizarea unor misiuni reciproce ale reprezentanţilor celor doua Legislative. În vederea preluării experienţei irlandeze de promovare a reformelor economice, s-a pledat pentru efectuarea unui schimb de vizite la nivel de experţi din cadrul structurilor guvernamentale de profil. De asemenea, partea irlandeză s-a arătat interesată de stabilirea unor contacte directe cu autorităţile centrale din Republica Moldova în vederea studierii domeniilor prioritare, unde asistenţa irlandeză ar putea fi eficientizată.

Un alt subiect important inclus pe agenda discuţiilor la Dublin l-a constituit propunerea de a iniţia negocierile cu partea irlandeză privind facilitarea regimului de vize dintre cele două ţări. În aceeaşi ordine de idei, Viceministrul moldovean de Externe a subliniat interesul autorităţilor Republicii Moldova de a dezvolta în continuare cooperarea cu comunitatea moldovenilor din Irlanda.

În cadrul unei mese rotunde, organizate la Institutul irlandez pentru Afaceri Europene, reprezentantul MAEIE s-a referit, îndeosebi, la realizările înregistrate de ţara noastră în procesul de implementare a Planului de Acţiuni RM-UE şi a răspuns la întrebările participanţilor care au vizat mai multe aspecte de actualitate pentru RM. 

8 noiembrie 2007 Direcţia Mass-Media şi Relaţii cu Publicul a MAEIE 

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus