Trimite e-mail | Printeaza
Politic
31.10.2007

Iurie Rosca: Limba romana, singura stipulata in Declaratia de Independenta

Iurie Rosca: Limba romana, singura stipulata in Declaratia de Independenta

Preşedintele Partidului Popular Creştin Democrat (PPCD) din Republica Moldova, Iurie Roşca, a afirmat marţi, la Iaşi, că limba moldovenească nu poate fi declarată limbă oficială a Republicii Moldova datorită Declaraţiei de Independenţă din august 1991, transmite corespondentul ROMPRES.

Iurie Roşca a susţinut că încercările oficialităţilor de la Chişinău de a declara limba moldovenească drept limbă oficială sunt inutile.

"În Declaraţia de Independenţă scrie clar că în Republica Moldova limba de stat este limba română, la fel cum se stipulează şi reintroducerea alfabetului latin.

Această Declaraţie de Independenţă este text fundamental care nu poate fi modificat, completat, revizuit sau anulat de nicio Constituţie", a precizat Iurie Roşca.

Iurie Roşca, vicepreşedinte al Parlamentului de la Chişinău, s-a aflat marţi la Iaşi pentru a acorda, în premieră, audienţe cetăţenilor basarabeni aflaţi pe teritoriul României.

Prin aceste declaraţii Roşca reacţionează şi la reluarea temei limbii moldoveneşti de către preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, care, într-un interviu televizat, zilele trecute, a afirmat: 'Dacă în ţara noastră Constituţia indică că limba noastră este limba moldovenească, dacă noi singuri ne apreciem ca moldoveni, atunci cum poate veni unul dintr-o ţară europeană şi să spună că voi nu sunteţi aceia?"

Voronin a continuat şi atacurile la adresa unor autorităţi de la Bucureşti. "Relaţiile încordate dintre Bucureşti şi Chişinău sunt cauzate de faptul că autorităţile române nu percep acum şi pentru viitor Republica Moldova ca o ţară independentă, suverană şi integră", a declarat Voronin.

Sursa: ROMPRES

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus