Trimite e-mail | Printeaza
Politic
30.10.2007

Moldova - subiect de conflict intre Ucraina si Romania

Pana in anul 2017, Moldova va intra in grupul formatiunilor statale aflate in stadiu de dezintegrare si se va transforma in subiect conflictual de impartire a mostenirii istorice intre Ucraina si Romania, afirma studiul „Lumea din jurul Rusiei: 2017. Conturul viitorului apropiat”, elaborat de un grup de experti rusi condusi de Serghei Karaganov.

Autorii nu exclus izbucnirea unui conflict armat in Transnistria, nici o extinderea a Aliantei nord-atlantice spre Est, prin aderarea Ucrainei, Georgiei si Moldovei.

Studiul a fost realizat in cadrul proiectului „Contextul politic extern al evolutiei Federatiei ruse in intervalul 2007-2017”, elaborat de Consiliul pentru politica externa si de aparare, de Universitatea de stat din Moscova, Scoala superioara de economie si Institutul Academiei pentru Europa.

Autorii cred ca in fostul spatiu sovietic concurenta dintre Rusia si SUA se va acutiza in primul rand din cauza politicii americane de includere a Ucrainei in NATO si a tentativelor SUA de a rezolva problema statelor nerecunoscute doar in favoarea Moldovei si a Georgiei.

Planurile de solutionare a acestei chestiuni prin metode de forta poate conduce la un conflict direct intre Rusia si Georgia (putin probabil, totusi), dar si cu Moldova, odata cu desfasurarea de trupe rusesti pe teritoriul nerecunoscutelor republici si a acuzatiilor la adresa Moscovei de ocupatie sau anexare a lor, se afirma in raportul citat.

In acelasi timp, autorii constata o degradare continua a CSI si afirma ca mult mai corecta este formula „fosta URSS” decat „fostul spatiu sovietic”.

Sursa:  HotNews.ro, Olga Popescu

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus