Trimite e-mail | Printeaza
Economie
29.10.2007

Din 2008, Republica Moldova va plati pentru 1000 de metri cubi de gaze naturale importate din Rusia 190 de dolari

Din 2008, Republica Moldova va plati pentru 1000 de metri cubi de gaze naturale importate din Rusia 190 de dolari

În 2008 preţul la gazele ruseşti, livrate în Moldova, va constitui, potrivit calculelor preliminare, 190 dolari SUA pentru 1000 metri cubi, a declarat şeful direcţiei de cooperare cu ţările vecintăţii apropiate din cadrul Departamentului marketing, procesare a gazelor şi hidrocarburilor lichide al SDA „Gazprom” Anatoli Podmîşalski, la încheierea şedinţei Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare comercial-economică care s-a desfăşurat la Chişinău.

Anatoli Podmîşalski a amintit că, „Moldovagaz” şi „Gazprom”au semnat un acord pe termen lung de livrare a gazelor şi au elaborat o formulă de calcul a preţului la gaze până în 2011. Părţile au convenit asupra majorării pe etape, până în 2011, a preţului la gaze pentru Moldova până la nivelul preţului european. Anatoli Podmîşalski a menţionat că, potrivit estimărilor preliminare, ţinnd cont de dinamica creşterii preţurilor la resursele energetice pe pieţele mondiale în 9 luni ale anului curent, preţul la gaze pentru Moldova în 2008, ţinând cont de coeficientul de reducere (75% din preţul mediu european) va constitui 190 dolari SUA pentru 1000 metri cubi. Reprezentantul „Gazprom”-ului a menţionat că preţul la gazele livrate Moldovei este acelaşi pentru toţi consumatorii, inclusiv pentru cei care locuiesc în regiunea transnistreană.

Reprezentantul concernului Gazprom, Anatoli Podmîşalski a mai comunicat că, „Gazprom”-ul intenţionează să obţină pachetele de control ale celor trei CET din Moldova.

Anatoli Podmîşalski a subliniat că „Gazprom”-ul a transmis spre examinate Guvernului Moldovei ofertele investiţionale privind condiţiile de participare a concernului de gaze la cele trei CET din Moldova – „CET-1”, „CET-2” (Chişinău) şi „CET-Nord” (Bălţi). Anatoli Podmîşalski a menţionat că Moldovei i-au fost transmise ofertele, studiile de fezabilitate şi schema participării „Gazprom”-ului la celetrei CET. El a subliniat că „Gazprom”-ul este interesat în obţinerea, cel puţin, a pachetelor de control ale întreprinderilor, care constituie cei mai mari datornici la plata gazelor ruse. Reprezentantul „Gazprom” nu exclus fapul că pachetu de control ale acţiunilor celor trei CET vor fi transmise concernului în contul datoriilor existente la gaze, menţionând, totodată, şi posibilitatea proocurării contra bani.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus