Trimite e-mail | Printeaza
29.10.2007

Serviciul de presă al Preşedintelui Republicii Moldova

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, s-a întîlnit cu Miguel Angel Martinez Martinez, Vicepreşedintele Parlamentului European (PE), aflat în vizită la Chişinău.

Preşedintele ţării a salutat prezenţa Vicepreşedintelui Parlamentului European la Chişinău, menţionînd că vizita lui Miguel Angel Martinez Martinez în ţara noastră va contribui la consolidarea şi extinderea dialogului Republicii Moldova cu UE.

La rîndul său, Vicepreşedintele Parlamentului European a ţinut să sublinieze că efectuează vizita actuală la Chişinău nu doar în calitate de înalt oficial european ci şi de un vechi prieteni al ţării noastre.  Miguel Angel Martinez Martinez a precizat că urmăreşte evoluţia evenimentelor din Republica Moldova de la etapa aderării  ţării noastre la Consiliul Europei cînd exercita funcţia de preşedinte al APCE.

Vicepreşedintele Parlamentului European a salutat aspiraţiile de integrare europeană ale Republicii Moldova, exprimînd disponibilitatea UE de a susţine ţara noastră şi pe viitor în realizarea acestei opţiuni de importanţă strategică. 

Vladimir Voronin a menţionat că integrarea europeană constituie direcţia strategică ireversibilă a Republicii Moldova şi prioritatea de bază a politicii interne şi externe a ţării. Şeful statului a remarcat caracterul constructiv al recentei reuniuni a Comitetului de Cooperare Republica Moldova - UE, în cadrul căreia demnitari  europeni au dat înalte aprecieri realizării Planului de Acţiuni Republica Moldova – Uniunea Europeană. 

De asemenea, Vladimir Voronin s-a referit la importanţa liberalizării regimului de vize în ţările UE şi obţinerii Preferinţelor Comerciale Autonome cu UE pentru apropierea ţării noastre de comunitatea europeană. Preşedintele s-a arătat optimist în ceea ce priveşte  finalizarea, pînă la 1 ianuarie 2008, a procedurilor necesare intrării în vigoare a Acordurilor Republicii Moldova cu UE privind facilitarea regimului de vize şi de readmisie, precum şi privitor la adoptarea de către Comisia Europeană, în luna decembrie curent, a deciziei privind acordarea ţării noaste Preferinţelor Comerciale Autonome.

Vladimir Voronin a evidenţiat avantajele pe care le prezintă amplasarea geografică a Republicii Moldova - ţară vecină a UE şi stat membru al CSI, ceea ce oferă posibilitatea îmbinării preferinţelor economice din cadrul Uniunii Europene şi celor din Comunitatea Statelor Europene. În context, Vladimir Voronin a apreciat înţelegerea manifestată de Miguel Angel Martinez Martinez faţă de poziţia Republicii Moldova, potrivit căreia bunele relaţii de colaborare cu Federaţia Rusă şi cu alte state CSI nu contravin aspiraţiilor de integrare europeană.

În cursul şedinţei, de asemenea,  a fost efectuat un schimb de opinii privind stadiul actual şi perspectiva reglementării transnistrene. În context, Miguel Angel Martinez Martinez a menţionat că iniţiativele recente ale Preşedintelui ţării privind unele măsuri de încredere între Chişinău şi Tiraspol se află în centrul atenţiei presei occidentale, solicitînd şefului statului detalii pe marginea acestora. 

2007-10-29

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus