Trimite e-mail | Printeaza
Politic
27.10.2007

Vladimir Voronin: Aici e toata buba in relatiile noastre cu Romania – ca ei nu ne vad pe noi pana la urma ca o tara independenta, suverana si integra

Vladimir Voronin: Aici e toata buba in relatiile noastre cu Romania – ca ei nu ne vad pe noi pana la urma ca o tara independenta, suverana si integra

Relaţiile încordate dintre Bucureşti şi Chişinău sunt cauzate de faptul că autorităţile române nu percep acum şi pentru viitor Republica Moldova ca o ţară independentă, suverană şi integră, a declarat în cadrul unei emisiuni televizate Preşedintele Vladimir Voronin.

Intervievat la postul de televiziune NIT, Vladimir Voronin a mai ridiculizat partidele opoziţiei şi s-a arătat optimist faţă de perspectivele Partidului comuniştilor condus de el, partid care-şi va reînnoi programul până la alegerile parlamentare din 2009, dar îşi va păstra, probabil, denumirea.

"Şi la primele întrevederi cu dl preşedinte Ion Iliescu, şi la primele întrevederi cu dl preşedinte Traian Băsescu s-au formulat nişte principii privind modul în care urma să ne dezvoltrăm relaţiile noastre bilaterale."

"Cel mai mult a rezistat Băsescu, el a rezistat în jurul a patru-cinci luni, a mers pe aceste principii. De la care imediat partea română se dezice..." a declarat la NIT preşedintele Voronin.

interviului postat pe pagina de internet a BBC  

'Temă electorală'

"Mata ai spus că poate e campanie electorală. Da, preşedinţii României fiind aleşi direct de popor, ţin cont şi de acest lucru, pentru că undeva 10-12% de români, din acei români care până în 1940 au avut proprietate, au avut pământ aici în Moldova, neamurile lor, rudele, nepoţii mai ţin cont că, dacă se întâmplă Marea Unire, atunci ei pot să revină la acest pământ, la această proprietăţii."

"Această temă în campaniile lor electorale se prelucrează, acumulează voturi pentru acei care strigă mai tare că noi vrem unire cu Basarabia. Eu am un statut pe care nu-l mai pot schimba – de românofob - care nu este adevărat... Eu nu am nici o fobie faţă de nici un fel de naţie, faţă de nici un popor, faţă de nici un fel om...Categoric, niciodată, indiferent de culoare, de limbă, religie, de nu ştiu ce..."

" Dar eu sunt pus în situaţia de a fi preşedintele Republicii Moldova, stat independent şi suveran şi eu sunt obligat să apăr interesul ţării mele. Dar nu să merg orb, luat de mână de cineva, la propunerile ba de la Est, ba de la Vest..."

"Şi toate acele probleme pe care le-am discutat recent cu vecinul de la Est /cu Rusia – n.red./ au frost tot legate de solicitările de a ne federaliza, de face nu ştiu ce statute ş.a.m.d. Tot aşa e şi din partea asta /din partea României, Vestului – n.r.)."

"Nu pot eu accepta, dar nu o să accepte nimeni, din noi, din moldovenii, care am început şi noi, în afârşit, după 15 ani de independenţă, a simţi gustul independenţei, de a trăi într-un stat independent, suveran, integru – sper, în viitorul apropiat..."

Opţiune pro-europeană

"Uitaţi-vă, numai săptămâna aceasta, în Chişinău, se desfăşoară şapte conferinţe internaţionale în diferite domenii. Când a mai fost vreodată aşa ceva? Chişinău, cuvântul Chişinău, cuvântul Moldova este pronunţat în ziare, la televiziuni, pe internaţional, în fiecare zi, în Internet..."

"Şi noi ne dezvoltăm ca ţară independentă şi creştem în fiecare an, pentru că un statut de ţară independentă de 15 ani este cum ar fi un tânăr de 15 ani care nu are încă toate viziunile lui până la urmă, care se împiedică de multe chestii... Dar noi ne dezvoltăm, noi creştem..."

"Mai ales după ce s-a luat decizia strategică de aderare la UE, după aceşti trei ani de zile de muncă, pentru ca noi să fim înţeleşi de comunitatea ţărilor europene şi nu numai prin ambiţie că, uite, noi am scris cerere, am trimis documente, că uite noi suntem gata să aderăm, dar prin muncă, ca să ne ridicăm la acele standarde europene..."

"Şi după aceasta să mai discutăm noi cu cineva – 1000 de ori cei mai buni vecini, cei mai buni prieteni – despre aceea că are perspectivă RM ca ţară independentă sau nu are - este un nonsens! Tema aceasta trebuie scoasă de pe rol de căre toţi exponenţii aceştia politici din ţara noastră. Toţi!"

"Trebuie să înţelegem că noi trebuie să ne unim toate eforturile... În interiorul ţării putem să avem divergenţe, pe problemele dezvotării economice, pe probleme sociale, pe problemele legislaţiei, pe multe alte chestii."

"Dar în exteriorul ţării noi trebuie să fim uniţi, într-un pumn, într-o mână - toţi să luptăm pentru Republica Moldova ca ţară independentă. Aici e toată buba în relaţiile noastre cu România – că ei nu ne văd pe noi până la urmă ca o ţară independentă, suverană şi integră."

Chestiunea limbii

"Şi ei tot socot că buba cea mai mare pentru noi – şi asta e adevărat – este problema transnistreană. Dar ei o apreciază din altă parte şi dau altă conotaţie acestei probleme – că dacă se rezolvă problema transnistreană, apoi, cum a spus marele nostru poet Grigore Vieru – adio România Mare."

"Şi numai cum ne apropiem noi /de o soluţie a conflictului transnistrean – n.r./ imediat încep a se mişca politicienii noştri, şi mai vechi şi mai tineri, imediat încep a se mişca forţele respective din România – aici e toată problema..."

"Şi de aceea nouă ne leagă aceste formule – că noi nu suntem moldoveni, că suntem români, că noi n-avem limbă, că limba moldovenească nu există, că 650 de ani în urmă Ştefan cel Mare nu a fost moldovean ci român, adică cu patru sute şi ceva de ani înainte de a se fi format statul român."

"Oamenii aceştia - şi am în vedere conducerea României - trebuie măcar în aritmetică să se clarifice – când şi ce s-a petrecut în istorie... Şi atunci să tragem concluziile respective."

"Eu n-am nimic împotriva dezvoltării relaţiilor în cel mai desfăşurat mod cu România, cu cetăţenii români. Avem multe lucruri de făcut cu românii împreună chiar şi pe dimensiunea, pe segmentul european. Dar până acuma, uitaţi-vă, numai aceste probleme – dintr-o parte cu limba, pe site-ul UE nu trebuie să figureze limba moldovenească...".

"Europenii sunt europeni, sunt oameni educaţi, cu istorie, cu tradiţii... Dacă în ţara noastră Constituţia indică că limba noastră este limba moldovenească, dacă noi singuri ne apreciem ca moldoveni, atunci cum poate veni unul dintr-o ţară europeană şi să spună că voi nu sunteţi aceia?"

Moldova Mare

"Cine suntem noi? Dar care-i treaba lor cine suntem noi? Cum ne apreciem noi înşine - aceia suntem. Noi putem foarte mult să discutăm. Dar eu niciodată nu cedez în privinţa asta şi n-a să cedez niciodată nimic. Noi am fost şi suntem moldoveni, noi am vorbit şi o să vorbim moldoveneşte..."

Preşedintele Vladimir Voronin a declarat totodată că, în afară de jurnalişti, în Republica Moldova sunt şi "politicieni plătiţi" /de autorităţile române –n.r./ -"politicieni de la noi, plătiţi de români, şi foasrte regulat şi foarte bine plătiţi."

"Aspiraţiile noastre europene trebuie să fie civilizate în primul rând. Şi noi nu putem să ne purtăm cum se poartă cineva din Bucureşti. Noi trebuie să ne ridicăm mai sus decât acest comportament."

"Noi n-avem scopuri să întoarcem Moldova lui Ştefan cel Mare înapoi – măcar că ar fi un act istoric foarte just – dar noi avem scopul să ne integrăm în Europa unită, mare, şi acolo o să fie şi Moldova lui Ştefan cel Mare, şi o să fie toate celelalte state, şi o să fim şi noi toţi împreună..."

"Noi o să răspundem adecvat la toate încercările de a diminua poziţia Moldovei în lume, de a diminua rolul Moldovei, de a diminua Moldova ca ţară independentă şi suverană."

Întrebat dacă agreează ideea unui plebiscit în problema unei eventuale uniri cu România, în problema denumirii limbii şi în alte chestiuni privind raporturile dintre România şi Moldova, Preşedintele Vladimir Voronin a declarat că "un astfel de referendum a avut loc la 1 octombrie 2004 când s-a desfăşurat recensământul populaţiei Republicii Moldova, conform căruia noi vedem astăzi că avem în Moldova 2,1% cetăţeni ai Republicii Moldova care s-au declarat de naţionalitate români. Această cifră răspunde la toate întrebările."

Origini comuniste

Cu referire la posibilitatea schimbării denumirii Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin a declarat, între altele că "problema nu este în denumire. Noi ştim partide cu denumiri foarte frumoase şi în Europa şi în alte ţări pe mâinile cărora este foarte mult sânge, pe mâinele cărora sunt foarte multe jertfe şi foarte multe tragedii. Problema ţine mai mult de acel drapel, de aceea ideologie pe care o promovează un partid şi de liderii care promovează ideologiile şi tradiţiile partidului."

Vladimir Voronin a modelat, "doar ca exemplu", după cum s-a exprimat, situaţia în care la congresul său din martie, PCRM îşi va schimba denumirea.

"Înseamnă că acest brand se eliberează. Imediat, vine cineva de la Diacov sau de la Urecheanu şi înregistrează Partidul Comuniştilor din Republica Moldova. Spuneţi-mi mie, ei nu iau 15%, cel puţin, la următoarele alegeri parlamentare numai datorită brand-ului?" – a întrebat retoric Vladimir Voronin.

El a mai afirmat că, potrivit unor proprii statistici, în "celelalte partide" din Republica Moldova, foştii membri ai Partidului Comunist al Uniunii Sovietice "sunt mult mai mulţi" decât în PCRM.

Potrivit liderului său, PCRM, care în 2008 împlineşte 15 ani de la constituire, are 22000 de membri.

Vladimir Voronin a chemat alegătorii să voteze aşa încât un partid să poată constitui o majoritate parlamentară.

El a sugerat totodată că electoratul moldovean, în majoritatea sa, este supus influenţelor şi nu poate deocamdată vota potrivit propriei conştiinţe şi opţiuni.

"Cetăţenii noştri o să înceapă a vota, aşa cum ei înşişi conştientizează şi cum înţeleg, undeva peste 16-20 de ani. Până atunci ei o să fie influenţaţi. Sunt influenţaţi, majoritatea dintre ei, din cauza sărăciei, a situaţiei economice."

Vladimir Voronin a declarat că nu are cetăţenie rusă, răspunzând astfel, "oficial", cum s-a exprimat Preşedintele, speculaţiilor că ar fi avut sau ar avea cetăţenie rusă.

Sursa: BBC

Cititi si:

Voronin vrea sa stapaneasca peste Moldova lui Stefan cel Mare

„România nu vede R. Moldova ca pe o ţară independentă“

Fronturile provocarilor anti-Romania

 

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus