Trimite e-mail | Printeaza
26.10.2007

Serviciul de presă al MAEIE

Pe data de 26 octombrie 2007, în cadrul Conferinţei Internaţionale convocate de Asociaţia Internaţională pentru Drept Internaţional, s-a desfăşurat sesiunea consacrată normelor dreptului internaţional aplicabile pentru soluţionarea conflictului transnistrean. Evenimentul a fost organizat de către Asociaţia Barourilor de Avocaţi din New York în colaborare cu Ambasada Republicii Moldova în SUA.

Participanţii la panel au avut posibilitatea să asiste la prezentarea efectuată de către autorii Raportului „Dezgheţarea unui conflict îngheţat: aspecte legale ale crizei separatiste din Moldova”, care s-au referit la principalele constatări şi concluzii ale acestui document,  devinind tot mai relevante în contextul dificilelor procese de negocieri şi al eforturilor de soluţionare a „conflictelor îngheţate” în Europa de Est. În cadrul aceleiaşi reuniuni a experţilor în drept internaţional,  Ambasadorul Republicii Moldova în SUA, Nicolae Chirtoacă, a informat auditoriul despre starea actuală a  procesului de negocieri pentru soluţionarea conflictului transnistrean, principiile de baza de care se conduce Republica Moldova în eforturile de reintegrare teritorială a ţării prin mijloace politico-diplomatice, precum şi despre iniţiativele Preşedintelui Vladimir Voronin în vederea extinderii măsurilor de încredere între ambele maluri ale Nistrului. Sesiunea de lucru a fost încheiată de Ambasadorul William Hill, fost şef al Misiunii OSCE în Moldova, care a făcut un studiu comparativ al conflictelor îngheţate din spaţiul ex-sovietic, punând în evidenţă specificul conflictului transnistrean.

Lucrările sesiunii au suscitat un interes deosebit al participanţilor, în special datorită dificultăţilor prin care trece procesul multilateral de negocieri, cauzat de încălcările constante ale normelor dreptului internaţional de către unii actori implicaţi în soluţionarea diferendului transnistrean. Ţinând cont că evenimentul a întrunit specialişti notorii în dreptul internaţional, politicieni şi oficiali guvernamentali din SUA, acesta a constituit o oportunitate deosebită pentru a spori nivelul de cunoaştere în cercurile decisive americane a normelor şi principiilor dreptului internaţional aplicate în contextul eforturilor de soluţionare a conflictului transnistrean.

Conferinţa cu genericul International Law Weekend este unul din evenimentele anuale principale ale filialei din SUA a Asociaţiei Internaţionale pentru Drept Internaţional şi are drept scop dezbaterea subiectelor legate de evoluţiile dreptului internaţional public şi metodelor optime de interacţiune în acest sens a instituţiilor politice şi judiciare din SUA.

26 octombrie 2007

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus